A bányacég tetejéről űzik el a ciánt

Ne tömjék tele Erdélyt ciánnal, a környezetvédelmi miniszter pedig mondjon le – ennyit kérnek a zöldek a Minvest bányavállalat tetején.
Hirdetés

Kilenc környezetvédő aktivista mászott fel hétfő kora reggel a dévai Minvest állami bányavállalat tetejére, hogy onnan mutassa-kiáltsa szerteszét, miért nem ért egyet a ciántechnológiás aranybányák terveivel – írja a Manna.ro.

 
„Elítéljük a Csertésre, Muncselre, Karácsonfalvára, Rudabányára, Rovinára és Verespatakra tervezett, ciántechnológiás bányászati terveket, amelyek károsak az emberre és a természetre, és amelyeket a törvények teljes figyelmen kívül hagyásával indíthatnak el. Egyedül Csertésen a bánya működésének 16 éve alatt 26 448 tonna cianidot és 15 280 tonna rézszulfátot akarnak felhasználni. A nagyléptékű ciánhasználat nem jólétet, hanem halált hoz a helyi közösségre, illetve ellehetetleníti a más típusú gazdasági tevékenységet” – indokolják akciójukat hétfői közleményükben a zöldek.
 
 
Időközben kiérkezett a csendőrség, a rohammentők és a rendőrség, de a kültéri tűzlétra, amelyen a civilek felmásztak a tetőre, arra nem alkalmas, hogy akaratuk ellenére lehozzák őket. Déli egy órakor jelentették be, hogy lejönnek maguktól. A bányavállalat székháza előtt a verespataki ciántechnológiás kitermelést ellenző dévai civilek várják őket.

Hirdetés