Mire játszik a szlovák alkotmánybíróság?

Politikai megfontolás áll a szlovák állampolgársági törvény körüli halasztás mögött – írja a NOL.
Hirdetés

Meghatározatlan időre újra elhalasztotta a kassai székhelyű alkotmánybíróság a döntést a szlovák állampolgársági törvényről, amelynek megsemmisítését a Híd parlamenti képviselői kérték több szlovák társukkal együtt.

Eredetileg a január 22-i nyilvános meghallgatást követően a taláros testület február 26-ra tűzte ki az ítélet kihirdetését. Anna Pancurová, az Alkotmánybíróság szóvivője csupán annyit közölt, hogy a halasztás okát nem hozzák nyilvánosságra.
 
Gál Gábor, a jogorvoslati kérelem benyújtója és egyik szerzője a Nol-nak kifejtette, két és fél éve fordultak a taláros testülethez, így szomorú és felháborító, hogy az alkotmánybíróság azóta nem képes vagy nem akar dönteni. „Nem kizárt, hogy a márciusi szlovákiai elnökválasztás miatt várnak ki, holott az alkotmánybíróság nem lehet tekintettel egyetlen párt érdekeire sem. Feladata az alkotmányosság és az emberi jogok védelme” – szögezte le a Híd szakpolitikusa.
 
Több szlovák politológus szerint az alkotmánybírák többsége politikai megfontolásból arra vár, hogy a kormány benyújtsa az ígért törvénymódosítást – amely eddigi értesüléseink szerint továbbra is hátrányosan érintené a szlovákiai magyarokat –, és akkor a képviselők jogorvoslati kérelmét már tárgytalannak hirdethetik ki.
 

Hirdetés