Banképületet kapott Sepsiszentgyörgy

Mégsem az ortodox térhódítást szolgálja mammon egykori temploma Sepsiszentgyörgyön. Az önkormányzat megkapta a nemzeti bank korábbi épületét. Azért az ortodoxok is jól jártak.
Hirdetés

Hivatalosan is átvette a Román Nemzeti Bank egykori épületét Sepsiszentgyörgy önkormányzata, Antal Árpád polgármester – saját bevallása szerint tíz év után először – lépte át a kiürített és kihalt, egykor jobb napokat látott épület kapuját. Évtizedes hercehurca után került az épület önkormányzati tulajdonba, tavaly év végén kormányrendelet hagyta jóvá az ortodox egyház és a városháza közötti cserét. Egyelőre az Erdélyi Művészeti Köz­pont ideiglenes székhelyének szánják.

Az átadási-átvételi szerződést egy nappal korábban írták alá az államtitkársággal, és tegnapra a telekkönyvbe is bejegyezték: az ingatlan tulajdonosa Sepsiszentgyörgy önkormányzata, kezelési joga a városi tanácsé. Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke felidézte a „bő tízéves történetet”: 2004 februárjában adta át az akkori román kormány a megyének, egy évvel később indította peres eljárását az ortodox egyház, 2009 decemberében legfelsőbb bírósági ítélettel el is nyerték a tulajdonjogot.

Normal
0

21

false
false
false

Hirdetés

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Antal Árpád polgármester szerint a román jogállam állapotát jól tükrözi, hogy 2004 tavaszán, amikor a kormány úgy döntött, hogy a megyei önkormányzatoknak adja a nemzeti bank egykori székházait, ez minden­hol megtörténhetett, csak Há­romszéken táncoltak vissza és adományozták az ortodox egy­háznak. „Ez jelzi azt, mennyire nem bízik az állam az itteni helyi és megyei önkormányzatokban. Ez nagyon komoly probléma, elgondolkodtató, hogy egyenlőségjelet tesznek az ortodox egyház székelyföldi püspöksége és a megyei önkormányzat között” – vélekedett.

Hangsúlyozta: politikai egyeztetések eredményeképpen kapták meg végül az épületet, a városnak 120 ezer eurójába került, ennyiért vásá­rolták meg azt az ingatlant, amelyet cserébe adtak érte.

Hirdetés