Ponta – Băsescu párbaj az adóemelés kapcsán

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a palotaháború hétcentes csatájából Traian Băsescu kerül ki győztesen: Victor Ponta szerint már az IMF is benne van az üzemanyagokra tervezett adó további három hónappal történő halasztásában.
Hirdetés

A gázolajüzemű gépjárművek tulajdonosai járhatnak jól azzal, hogy Victor Ponta kormányfő politikai presztízsvesztéstől fél: egyre biztosabbnak tűnik, hogy ha nem is mondanak le az üzemanyagokra tervezett literenkénti hétcentes plusz jövedéki adóról, a gázolaj esetében előfordulhat, hogy legalább újabb három hónappal elhalasztják.

(Hogy miért pont, a gázolaj és nem a benzin, az köztudott: decemberben, éppen karácsony előtt sztrájkba léptek a közúti fuvarozók, s mindaddig nem indították be a motorokat, amíg a kormány be nem jelentette, hogy április elsejéig elhalasztja az új illeték kivetését.
Ponta, aki szerint az első három hónapban az adó elhalasztása révén 670 millió lejes űr keletkezik a költségvetésben, s ez a gázolaj esetében történő újabb halasztás révén 1,1 milliárdra duzzad, ennél többet viszont nem enged az IMF.
Döntés az ügyben azonban még nem született, mondta Ponta.
Azonban már egy hetük sincs, hogy megállapodjanak, a nemzetközi hitelezők küldöttsége február 5-éig tárgyal Bukarestben, addig a feleknek meg kell egyezniük a készenlétihitel-megállapodáshoz csatolandó szándéknyilatkozatban foglalandókról.
Kérdéses viszont, hogy ha a most felvázolt kompromisszumos forgatókönyv lesz a végső, akkor Victor Pontához hasonlóan Traian Băsescu is hajlandó lesz-e engedni. Az államfő ugyanis már korábban jelezte,
mindaddig nem írja alá a szándéknyilatkozatot, amíg az tartalmazza a hétcentes adót. Kézjegye nélkül viszont semmit nem ér a megállapodás, a szándéknyilatkozat csak az államelnök jóváhagyását követően kerülhet elfogadásra az IMF igazgatótanácsa elé.

Hirdetés