Hová lett tízezer diák?

Évről évre csökken a gyerekanyag: a statisztikák szerint Hargita megyében folyamatos és jelentős a diákpopuláció fogyása.
Hirdetés

A Székelyhon utánajárt a kérdésnek. Az 1997-1998-as tanévben Hargita megyében még 68 148 diák járt óvodába, iskolába, jelenleg 52 959 a diákok összlétszáma. A magyar diákok létszáma az 1997-1998-as és a jelenlegi tanév között 10 672-vel csökkent a megyében. Ugyanakkor a román tannyelvű óvodákba, iskolákba járók száma is alacsonyabb: míg az 1997-1998-as tanévben 13 500 diák járt ezekbe a tanintézetekbe, az előző tanévben ez a szám 9123 volt.

„Sajnálatos, hogy egyre kevesebb család vállal sok gyereket, és ami még sajnálatosabb, hogy egyre kevesebb a fiatal család” – nyilatkozta Bartolf Hedvig, megyei főtanfelügyelő. Szerinte várható volt, hogy az ország és a megye lakosságának számbeli csökkenése előbb-utóbb a diákpopulációban is megmutatkozik. Ha kevesebb a gyerek, kevesebb a pedagógus is: míg a kilencvenes években több mint hatezer pedagógus volt a megyében, most körül-belül négyezren tanítanak.
 
A diáklétszámot érintő első törés az 1998-1999-es tanévben következett be, amit újabb jelentős csökkenés követett a 2008-2009-es tanévben. A főtanfelügyelő szerint a jelenség feltehetően a rendszerváltás utáni abortuszok következménye. A jelenlegi probléma mögött olyan társadalmi változások állhatnak, mint például az első gyerek vállalásának kitolódása, a kevesebb gyerek vállalása vagy a külföldi munkavállalás. „Sok faluban egyszerre több tíz férfi, család is elment külföldi munkára, ez a következő években már meglátszik a gyermeklétszámon” – mutatott rá a főtanfelügyelő.
 
„Nem az kell aggasszon minket, hogy a kilencvenes években hány gyermek volt Hargita megyében és most hány van, hanem hogy mekkora mértékben csökken a magyar oktatás a többségi lakossági oktatáshoz képest, ha ugyanis ez az arány nagyon eltolódik, az ellehetetlenítheti a helyzetünket” – magyarázta a portálnak Ferencz S. Alpár, megyei önkormányzati képviselő, volt főtanfelügyelő. A pedagógus ugyanakkor úgy gondolja, a gyermeklétszám csökkenésénél nagyobb veszélyt jelent az oktatási rendszerre az átláthatatlan finanszírozás.

Hirdetés