Dușa mulasztása miatt halt meg a repülőbaleset két áldozata

Mircea Dușa egyetlen rendelete emberi életeket menthetett volna meg a több mint egy hete történt repülőbaleset bekövetkezésekor. A honvédelmi miniszter azonban nem adta ki a szükséges parancsot, két ember pedig meghalt a késlekedő mentés miatt.
Hirdetés

Egy órával a baleset bekövetkezése után megtalálhatták volna a túlélőket, ha Mircea Dușa honvédelmi miniszter nem mulasztja el a mentésre vonatkozó parancs kibocsátását – állítja a ZIUAnews egy meg nem nevezett, a minisztériumban dolgozó informátorra hivatkozva.

A cikkből kiderül: az orvosokat és asszisztenseket szállító jármű pilótája, Adrian Iovan jól ismerte a terepet, tisztában volt tehát azzal, hogy a kényszerleszállás helyszínétől mintegy 500 méterre szoktak gyakorolni a modern mentőhelikopterrel is rendelkező aranyosgyéresi (Câmpia Turzii) légi bázis pilótái. Aranyosgyéres elitkatonái a Nato-radarnak köszönhetően ismerték a becsapódás koordinátáit, és modern helikopterük a zord időjárási viszonyokkal is megbirkózott volna, de nem érkezett meg a mentésre vonatkozó parancs Bukarestből. Sőt, a belügyminiszter megtagadta a pilótáknak a felszállást.

A ZIUAnews informátora szerint Románia honvédelmi minisztere nevetség tárgyává tette az egész hadügyet azzal, hogy a tragédiakor nem vetette be a nyugati mérce szerint is modern gépeknek számító helikoptereket. 

Hirdetés