A bankkártyának nincs szaga

Harcot hirdet a készpénz ellen a román kormány: a cégek után a magánszemélyek közötti készpénzfizetést is korlátozná, míg a kártyás fizetéseket olcsóbbá tenné.
Hirdetés

Tízezer lejnél nagyobb összeget tilos lesz készpénzben kifizetni magánszemélyeknek Romániában, áll abban a sürgősségi törvénytervezetben, amelyet a pénzügyminisztérium a honlapján bocsátott közvitára. A jogi személyek ugyanakkor – amelyek számára eddig is léteztek korlátozások a készpénzfizetést illetően – további szigorításra számíthatnak: jelenleg napi tízezer lejes összeghatárig fizethetnek készpénzzel, ezt napi ötezer lejre csökkentené a kormány. Az adócsalás visszaszorítása mellett azt remélik, hogy az új rendelkezések nyomán népszerűbbé válik a bankkártyák használata és más elektronikus fizetési módozatok, indokolta a döntést a szaktárca.

A fentebb említett intézkedésekkel együtt a kormány maximalizálná azt a kereskedőkre áthárított bankközi járulékot (ún. interchange díj), amelyet a bankkártyák használata után számítanak fel a pénzintézetek: a betéti kártyás vásárlásnál legfeljebb 0,2 százalékra, a hitelkártyásnál pedig legfeljebb 0,3 százalékra korlátoznák ezt a díjat.

Hirdetés