Térképen a külkereskedelem

Nem biztos, hogy kínai a kínai, az is lehet, hogy német. Ha kíváncsi vagy, milyen utat járt be a kínainak hitt teniszcipőd, mielőtt a szekrényedben landolt, ezt az interaktív térképet neked találták ki.
Hirdetés

Nem csak gazdasági szakemberek számára lehet érdekes az az interaktív térkép, amelyet a Transindex Pénzcsinálók csapata ötlött ki. Számodra is, aki unod a száraz adathalmazokat, de szeretsz képben lenni azzal, mi honnan kerül a konyhaasztalodra vagy a – ma már többnyire importtermékeket forgalmazó – zöldséges polcaira.

Milyen viszony áll fenn Románia és Németország gazdasági helyzete közt? Ki gondolta volna, hogy a németek Románia legfontosabb export- illetve importpartnerei? 2012-ben például 9,5 milliárd eurónyi termék, azaz 8,4 milliárd importcikk landolt Romániában. Ez az arány azért is érdekes, mert – mint az összeállításból kiderül – Németországból annyi importcikk érkezik, mint a második és harmadik helyezett Olaszországból és Magyarországról együtt.

A kínainak hitt teniszcipődnek sem biztos, hogy Kína a származási helye, ugyanis az ázsiai ország csak Románia 9. legnagyobb importőre, és az ott gyártott termékek gyakran más országok cégein keresztül érkeznek az üzletek polcaira, illetve a szekrényedbe.

A Transindex térképe beágyazható, itt is játszhatsz vele:

Hirdetés

Dashboard 1

További térképek és használati útmutató hozzájuk az alábbi linken:

Hirdetés