Ideológia- és gyűlöletmentes nagygyűlést akar az SZNT

A Székely Szabadság Napján sem a pártok kampányát, sem a mások méltóságát sértő megnyilvánulásokat nem fogják tűrni.
Hirdetés

A székely szabadság és a Székelyföld nem Románia! jelszó nem összeegyeztethető – többek között ez derül ki abból a közleményből, amelyben Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke adott ki annak kapcsán, hogy a tavalyi alkalomhoz hasonlóan március 10-én idén is megszervezik Marosvásárhelyen az autonómiapárti nagygyűlést.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

Hirdetés

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

„Ezen a napon csakis a szabadságról, a székely nép autonómiatörekvéséről lehet szó, és nem pártok, szervezetek, vagy ideológiai csoportok üzeneteiről. (…) Bízunk benne, hogy a Székely Nemzeti Tanács céljaitól idegen üzeneteket senki nem fog megfogalmazni sem szavakban, sem jelképekben, sem a közösen kiáltott jelszavakban. A pártok, szervezetek, ideológiai csoportosulások otthon fogják hagyni saját jelképeiket” – áll az Izsák által megfogalmazott szamárvezetőben.

Ezt a napot mindenkinek úgy kell megélnie, mint a szolidaritás, az összetartozás napját, ezért nincs helye egyetlen egy olyan jelszónak vagy bekiáltásnak, amely bárkinek az emberi méltóságát sérti, legyen szó román nemzetiségű honfitársainkról, vagy akár magyar közéleti személyiségről. Aki ilyent tesz, azt a szervezők el fogják távolítani – áll a napiparancsnak is beillő közleményben.

„Székelyföld autonómiáját alkotmányos úton akarjuk elérni, a román parlament elé terjesztett szerves törvény révén. Ennek elfogadása esetén, Székelyföld Románia autonóm régiója lesz. Ezt figyelembe véve a Székelyföld nem Románia jelszó sem a jelen valóságának, sem a Székely Nemzeti Tanács által megfogalmazott célnak nem felel meg” – lohasztja le a mélymagyar/székely öntudatot a kommüniké, amely annyiban mégis megengedő, hogy a köznapi civil öltözéken kívül egyetlen viseletet elfogad: a székely népviseletet.

Hirdetés