Újabb RMDSZ-es politikus ellen emeltek vádat

Fél évtől öt évig terjedő börtönbüntetést szabhat ki a legfelsőbb bíróság az RMDSZ egyik Maros megyei parlamenti képviselője ellen, amiért marosvásárhelyi parlamenti irodájába családtagjait alkalmazta.
Hirdetés

     Kerekes Károly, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei parlamenti képviselőjét összeférhetetlenséggel vádolják – derült ki a legfőbb ügyészség pénteki közleményéből. Eszerint Kerekes Károly 2006 és 2009 között két ízben tett javaslatot arra, hogy a képviselőház fiát alkalmazza parlamenti irodájában, és láttamozta a vele aláírt munkaszerződéseket. A vádhatóság szerint a képviselő három ízben vállalkozói szerződést is kötött fiával, illetve feleségével, ennek alapján a képviselőház csaknem 57 ezer lejt fizetett ki számukra.

 
     Kerekes Károly az MTI-nek elmondta: Európában sehol sem számít bűncselekménynek családtagot alkalmazni asszisztensként vagy irodavezetőként a törvényhozók területi irodáiban, Romániában viszont értelmezési vita van erről. A politikus szerint csak a tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) értelmezi úgy a törvényt, hogy ez összeférhetetlenség.
 
     Horia Georgescu, az ANI elnöke decemberben úgy nyilatkozott: az ügynökség fennállása óta 25 törvényhozó esetében állapított meg összeférhetetlenséget, nyolc esetben az ügyészség vádat is emelt.

Hirdetés