Tőkés László érdemrendjének visszavonását sürgeti Corina Creţu

Corina Creţu román szocialista európai parlamenti képviselő azt kéri Traian Băsescu államfőtől, hogy ne halogassa tovább Tőkés László román állami kitüntetésének megvonását.
Hirdetés
     A román EP-képviselő Kolozsváron sajtótájékoztatón nyilatkozott erről. Creţu szerint Băsescunak mielőbb döntenie kell, mert már több mint fél év telt el Tőkés Lászlónak a vitatott tusnádfürdői nyilatkozata óta.
     Tőkés László akkor azt kérte, Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében. Ezt követően kezdeményezték a romániai rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért 2009-ben Tőkés Lászlónak ítélt Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatának a visszavonását.
     Augusztusban elsőként Traian Băsescu bírálta az erdélyi magyar EP-képviselőt, majd Victor Ponta miniszterelnök kérte a kitüntetés visszavonását. Formailag azonban nem tehette meg, ezért Creţu – aki a kitüntetés egyik birtokosa – kezdeményezte a becsületbíróság összehívását, amely tavaly novemberben az érdemrend megvonását javasolta Băsescunak. Creţu emlékeztetett, hogy a becsületbíróság már január 9-én közzétette az indoklását, ezért érthetetlennek tartja Băsescu „késlekedését”.Szerinte elfogadhatatlan, hogy a román ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL), valamint Băsescu nem foglal állást Tőkésnek „a románok ellen irányuló rendszeres támadásaival” kapcsolatban.

     Băsescu korábban kifejtette, csak abban az esetben fogadja el a becsületbíróság javaslatát, ha alaposan megindokolja a kitüntetés visszavonását. Az óvatosságát azzal indokolta, hogy esetleg pert veszíthet az elnöki hivatal a bíróságon, amennyiben nem születik jogilag helytálló döntés. 

Hirdetés