Székely zászlókban mért magyarellenesség

A Brassói Táblabíróság szerint törvénytelen a székely zászló kitűzése a polgármesteri hivatalokon. Öröm az ürömben: magánszemélyek saját területükön szabadon használhatják a nemzeti szimbólumot.
Hirdetés
     Eltávolították a székely zászlót a székelyföldi Uzon község polgármesteri hivataláról, miután a Brassói Táblabíróság szerdán kikézbesítette a zászló kitűzését törvénytelennek ítélő határozatát.
     Ráduly István polgármester az MTI-nek pénteken elmondta, a pernek pozitív hozadéka is van: a táblabíróság ugyanis azt is kimondta, hogy a magánszemélyek saját területükön szabadon használhatják a szimbólumot.
     A polgármester közlése szerint újabb per indult ellene, amiért a zászló eltávolításával megvárta a táblabírósági ítélet hivatalos kikézbesítését, és nem távolította el a lobogót az ítélethirdetés utáni 30 napon belül. E második bírósági keresetben minden nap késlekedésért az országos minimálbér 20 százalékát kitevő késedelmi díj befizetését kéri a prefektus. Az uzoni perben szeptember 18-án hozott jogerős ítéletet a Brassói Táblabíróság. A késedelmi díj meghaladná a 15 ezer lejt. 
     Ráduly István elmondta, számítása szerint ezt az összeget már nem kell kifizetnie, hiszen a zászló levételével okafogyottá vált a második bírósági kereset. Hozzátette, a faluban megannyi portán ki van tűzve a székely zászló, ezek ellensúlozzák a hivatalról eltávolított lobogót.
     A Sepsiszéki Székely Tanács pénteken közleményben kezdeményezte, hogy minden eltávolított zászló helyett százat tegyenek ki az érintett településen. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT sepsiszéki egysége adománygyűjtést is kezdeményezett a kilátásba helyezett bírság kifizetésére. 
     A székelyföldi Kovászna megyében az uzoni volt az első polgármesteri hivatal, amely ellen  pert indított a prefektus a székely zászló kitűzése miatt. Később megannyi más hivatalt is beperelt a kormány képviselője, ezekben a perekben azonban még nem született jogerős ítélet.
 

 

Hirdetés