Radu Stroe a lezuhant repülő következő áldozata

Négy napba telt, amíg a belügyminiszter rájött: valamilyen felelőssége neki is van abban, ha az általa vezetett tárcának alárendelt intézmények gyakorlatilag totális csődöt mondanak, és ez emberéletekbe is kerül. Így aztán most lemondott.
Hirdetés

Egy nappal élte túl a minisztériumban államtitkárát Radu Stroe belügyminiszter: a belügyi tárca fejének pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyomására csütörtökön vennie kellett a kalapját. Az ok: a belügyi szervek tankönyvi negatív példának is beillő tökéletlenkedése a hétfői, két halálos áldozatot követelő repülőgép-baleset után, valamint Stroe katasztrofális nyilatkozatai. A miniszter ugyanis csak annyit mondott a balesettel kapcsolatos felelősségéről: csak azt bánja, hogy az ő mandátuma alatt történt. Meg nem erősített források szerint a liberálisok tavaly igazolt nagyágyújukat, Klaus Johannis nagyszebeni polgármestert, a párt első alelnökét neveznék ki Stroe helyére.

Normal
0

21

false
false
false

Hirdetés

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Mint arról beszámoltunk, a mentőalakulatok mintegy hat órán keresztül bolyongtak a hegyes-erdős terepen, míg végül rábukkantak a gép roncsaira. Addigra azonban a pilóta és az egyik utas életét vesztette.

Victor Ponta miniszterelnök szerdán közölte: menesztette Cătălin Chiper katasztrófavédelmi ügyekért felelős belügyi államtitkárt, és a légügyi hatóság (Romatsa), valamint a belügyminisztérium Különleges Távközlési Szolgálata (STS) vezetőinek menesztését is követelte. A Romatsa és a katasztrófavédelem vezetője még szerdán le is mondott, az STS fejét viszont a Legfelsőbb Védelmi tanácsnak kell elmozdítania a helyéről. A Romatsa hibájaként azt róják fel, hogy nem tudta megállapítani a roncs elhelyezkedését, az STS-nek pedig azt, hogy nem tudták bemérni az áldozatok maroktelefonjait, holott azok többször is telefonáltak a baleset után. Bár a belügyi tárca is rendelkezik a telefonok bemérésére alkalmas eszközökkel, azzal védekezik, hogy ezt csak bűncselekmény gyanúja esetén, bírói végzés nyomán teheti meg.

A kormányfő leszögezte: a belügyminisztérium, a Romatsa és az STS elfogadhatatlanul lassan reagált.

Mint arról beszámoltunk, a gépen a kétfős személyzet mellett egy orvosi stáb utazott Bukarestből Nagyváradra, hogy egy, az egyik nagyváradi kórházban fekvő, agyhalott páciens szerveit Bukarestbe vigyék átültetés céljából.

 

Hirdetés