Băsescu keresztbe verheti az IMF-megállapodást

A végén még nem sikerül a jelenleginél is jobban eladósodnia Romániának: Traian Băsescu államfő csütörtökön közölte, nem írja alá az IMF-megállapodást, ha abban szerepel az üzemanyagok jövedéki adójának emelése.
Hirdetés

Nem hajlandó elfogadni az üzemanyagok jövedéki adójának literenként hét centes emelését Traian Băsescu államfő, ezért csütörtökön Bukarestben, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségével tárgyalva belengette: ha a nemzetközi pénzügyi szervezet és a kormány közötti készenlétihitel-megállapodás mégis tartalmazza ezt a vállalást a kormány részéről, akkor ő nem írja alá.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

Hirdetés

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Băsescu szerint nagy hiba lenne az üzemanyagok adóját tovább emelni, az ugyanis mind a gazdaságot, mind a lakosságot negatívan érintené.

Mondjuk az államfő bejelentése nem meglepő, mivel már tavaly, amikor a Ponta-kormány bejelentette, hogy az állami költségvetésen tátongó lyukakat az üzemanyagok jövedéki adójának emelésével próbálja betömni, jelezte: esze ágában sincs belemenni az emelésbe.

Victor Ponta miniszterelnök viszont már korábban azt mondta, részben a lényegre is rátapintva: Băsescu kampányokokból ellenzi az adóemelést, és április elsejétől azért is növelik a jövedéki adót.

Bukarest a harmadik készenlétihitel-megállapodást készül aláírni az IMF-fel. Ennek az a lényege, hogy az ország nem kapja meg a pénzt, viszont a kamatokat fizeti. Ez elvileg csak az IMF-nek jó biznisz, de azért Románia számára sem akkora szívás, mert a rendelkezésére bocsátott, de fel nem használt hitelösszeg a garancia a külföldi gazdasági körök számára, hogy ha kiürül az államkassza, akkor is lesz miből finanszírozni a kiadásokat.

 

Hirdetés