A választási év miatt halasztódhat a régiósítás

Az idén nem alakítanak ki új közigazgatási régiókat, és nem is folytatódik a közigazgatási reformról szóló vita Romániában, ha hihetünk Klaus Johannisnak, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnökének.
Hirdetés

     A regionalizáció kérdéséért felelős liberális politikus szerint azért nem folytatható a közigazgatási reformról szóló vita, mert 2014 választási esztendő: az európai parlamenti választások mellett az év végén államfőválasztás is esedékes Romániában. Ilyen körülmények között nem lehet folytatni a reformról szóló vitát – állítja Johannis. „A régiósítás egyelőre halott” – mondta a politikus utalva arra, hogy nem ülésezett a liberálisoknak e kérdéskörben létrehozott különleges bizottsága.

     Az Agerpres román hírügynökség emlékeztet, hogy a szabadelvű politikus 2013-ban többször hangsúlyozta: ők nem sietnek ezzel a reformmal, mert alapos vitára van szükség a döntés meghozatala előtt.

     A román kormány a nyolc közigazgatási régiójáról szóló társadalmi vita tavaly júniusban akadt el, miután a román alkotmánybíróság egyik döntésével lehetetlenné tette, hogy már a tavalyi év végén megszervezzék a tervezett alkotmánymódosítást megerősítő lakossági népszavazást. A közigazgatási régiók létrehozásához ugyanis előbb módosítani kell a jelenleg hatályos alaptörvényt. 

    A román kormány azt tervezi, hogy a május végi EP-választásokkal egy időben kerít sort az alkotmánymódosító népszavazásra, de előtte a február 1-jén kezdődő tavaszi parlamenti ülésszakban még el kell fogadnia a törvényhozói testületnek a tervezett alkotmánymódosítást.

Hirdetés