„Labanc” lobbi az erdélyi magyar autonómiáért

Erdélyi magyar autonómiát szeretne Andreas Mölzer, az Osztrák Szabadságpárt politikusa, aki szerint Tőkés László helyes úton jár.
Hirdetés

Bár a magyarellenességet kedvenc sportként űző Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) is elképzelhetőnek tartja az együttműködést, elítéli a trianoni diktátum következményeit, és támogatja az erdélyi magyarok autonómiatörekvéseit Andreas Mölzer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője, aki a májusi EP-választásokon is pártja listavezetője lesz.

Normal
0

21

false
false
false

Hirdetés

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

A 21. században élünk, s a régi konfliktusokat historizálnunk kell, és egyúttal meg is kell oldanunk őket. Az országhatárokat nem tudjuk megváltoztatni, de át tudjuk hidalni. A határon túli magyar közösségeknek autonómiát kell kapniuk, mint az Olaszországhoz tartozó Dél-Tirolnak.” – nyilatkozta Mölzer egy, a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Mölzer közölte: nagyra tartja az erdélyi autonómiaküzdelmek egyik vezéralakjának számító Tőkés Lászlót. „Amikor autonómiát javasol Erdélynek, egyértelműen jó úton jár. A román állam hagyta kivándorolni a szászokat, sőt kényszerítette is őket. Ez veszteség volt Románia számára, hiszen a szászok rátermettek, ahogy a magyarok is szorgalmas, jó emberek. Bukarest akkor cselekedne okosan, ha támogatná, sőt, megerősítené a magyar közösséget, és autonómiát adna neki. Ez az önrendelkezés az egyetlen megoldás a határon túli magyarok problémájára. Jelenleg Európában nincs más út. S ha ez teljesül, a határoknak sem lesz már elválasztó szerepük” – véli Mölzer.

A politikus általában véve is empatikusan viszonyul a magyar ügyekhez: mint kifejtette, érti, hogy Magyarország szemszögéből nézve mi a gond Szlovákiá­val, és azt is tudják, hogy a magyar és a szlovák hazafias pártok más oldalon állnak. Magyarországgal nagyon rosszul bántak a trianoni békeszerződésben, és ma is jelentős magyar közösség él Szlovákiában. „Az SNS egyértel­műen nemzeti párt, amely a múltban elsősorban Magyarországgal szemben olyan kemény kijelentéseket tett, amelyeket magam is elítélek. Azonban új vezetése van, Andrej Dankóval az élen. Slota már a múlt, s remélhetőleg Danko új stílust vezet be” – hangoztatta az FPÖ magyarbarát (és talán kissé naiv) politikusa.

 

Hirdetés