Igazságügyi országjelentés: dorgálás várható

Az elért eredmények ellenére nem fest túl kedvező képet a román illetékesek korrupcióellenes elkötelezettségéről az Európai Bizottság igazságügyi országjelentése. Legalábbis a megszellőztetett részletek szerint.
Hirdetés

Nem fest túl hízelgő képet a romániai igazságügy reformjáról az Európai Bizottság országjelentése, amelyet várhatóan szerdán hoznak nyilvánosságra, de amelynek néhány részletét az Agerpres hírügynökség kiszivárogtatta. A dokumentum szerint a korrupcióellenes szervek működése továbbra is megfelelő, és a reform is a kívánt úton halad, ugyanakkor az egy évvel ezelőtti jelentésben foglaltakhoz lépest továbbra is számos téren tapasztalható lemaradás.

Normal
0

21

false
false
false

Hirdetés

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

A jelentés felrója, hogy továbbra sem teljes a politikum részéről az elkötelezettség a korrupcióellenes küzdelem terén. Ebben a témában külön kitér a Büntető Törvénykönyv (Btk.) decemberi képviselőházi módosítására, amelynek nyomán a választott tisztségviselők, köztük a képviselők és szenátorok is kikerültek a közalkalmazottak sorából, ami a korrupcióellenes ügyészség, a feddhetetlenségi ügynökség és a bírák szerint is megnehezítette, hogy a korrupcióellenes szervek eljárjanak velük szemben. Mint ismeretes, a módosítást az alkotmánybíróság végül megsemmisítette.

A jelentés rögzíti, hogy az előrelépések ellenére továbbra is hosszúnak ígérkezik a reformfolyamat, és azt is, hogy továbbra is kételyek övezik a romániai illetékesek elkötelezettségét a korrupcióellenes küzdelem és a független igazságszolgáltatás megteremtése terén.

Hirdetés