Basescu az izraeli román közösség kárpótlásának ügyéről is beszélt Jeruzsálemben

A kétoldalú katonai együttműködés fontosságáról és az izraeli román közösség anyaországi kárpótlásának szükségességéről nyilatkozott egyebek közt a jeruzsálemi látogatáson tartózkodó román elnök az Iszráel Hajom (Izrael Ma) című újságnak.
Hirdetés
     „Folytatjuk a katonai együttműködést Izraellel, katonáink mindenképpen együttműködnek az önök katonáival, értjük az ebből számunkra adódó előnyöket” – mondta Traian Basescu a lapnak adott, kedden ismertetett exkluzív interjújában, amely teljes terjedelmében az újság hétvégi mellékletben jelenik majd meg.
     A román elnök elmondta, hogy több egykori általános és középiskolai barátja él Izraelben. A zsidó államban mintegy félmillióan beszélnek románul, nagy részük anyagi javait hátrahagyva kényszerült távozni régi hazájából.
     „Az izraeli román közösség egyik legfontosabb ügye természetesen a kommunista román vezetés által államosított ingatlanjaik kérdése. Hiszek benne, hogy tíz éven belül minden jogosult hozzájut méltányos földbeli vagy pénzbeli kárpótlásához” – ígérte Basescu.
     A román elnök hétfőn érkezett Izraelbe, ahol fogadta őt Simon Peresz államfő. Emellett munkaebéden találkozott a Moldovából származó és románul is beszélő Avigdor Liberman izraeli külügyminiszterrel.
     Kedden a román elnök Rámalláhba látogat, ahol a palesztin vezetők fogadják.
Románia volt az egyetlen szocialista ország, amely fenntartotta a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel az 1967-es hétnapos háború után. Ugyanakkor elismerte 1988-ban Jasszer Arafat palesztin vezető egyoldalú függetlenségi nyilatkozatát is, bár mint Basescu a mostani látogatása előtt adott egyik nyilatkozatában elmondta, 2012-ben visszaléptek ettől az álláspontjuktól, amikor az ENSZ Közgyűlésében tartózkodtak a palesztinok státusának magasabb szintre emeléséről tartott szavazáson.

Hirdetés