Április 6-án lesznek az országgyűlési választások

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke szombaton bejelentette: április 6-ára tűzte ki az országgyűlési választást, amelyen a határon túli állampolgárok listákra szavazhatnak.
Hirdetés

Áder János köztársasági elnök április 6-ra írta ki a magyarországi országgyűlési képviselők választását.

 

Az államfő közleményében emlékeztet arra, hogy Magyarország demokratikus és alkotmányos berendezkedésének fundamentumát a szabad választás joga és lehetősége jelenti. Az általános választások időpontjának kitűzését az Alaptörvény a köztársasági elnök kizárólagos jogkörébe utalja, meghatározva annak alkotmányos feltételeit is.

 

Alaptörvényünk kimondja: „az országgyűlési képviselők általános választását az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani”. További törvényi megkötés az is, hogy a szavazást vasárnap kell tartani, és a választás napja nem eshet a munka törvénykönyve szerinti munkaszüneti napra, továbbá húsvét- és pünkösdvasárnapra” – olvasható a közleményben.

 

Áder János úgy fogalmaz: az utóbbi három országgyűlési választás alkalmával Magyarország polgárai minden egyes alkalommal április első felében juttathatták kifejezésre akaratukat. A időpont indoklásaként megjegyzi: Magyarország polgárainak jogos elvárása, hogy a választási kampány időszaka ne nyúljon a szükségesnél és indokoltnál hosszabbra, az ország érdeke, hogy az új Országgyűlés mielőbb megalakulhasson, és az új kormány mielőbb munkához láthasson, hogy az Európai Unió új költségvetésében rendelkezésünkre álló, több ezer milliárd forintnyi fejlesztési forrás felhasználását semmi se hátráltassa.

 

Mint ismeretes, az országgyűlési választáson idéntől az újonnan honosult határon túli állampolgárok is voksolhatnak. Ők a pártlistákra szavazhatnak, egyéni jelöltekre nem. Ahhoz hogy részt vehessenek a szavazáson, levélben vagy interneten keresztül regisztrálniuk kell. 

 

 

Normal
0

21

false
false
false

Hirdetés

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Hirdetés