Kisebbségvédelmi tervezet: mégis iktatták a keresetet

Az európai bíróság korábbi tájékoztatásával ellentétben, mégis iktatták az RMDSZ és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kezdeményezte kisebbségvédelmi tervezet elutasítása elleni fellebbezést.
Hirdetés

Bár a luxemburgi intézmény kommunikációs irodája a Krónika érdeklődésére a hét elején levélben jelezte, nem tud olyan keresetről, melyet az említett polgári kezdeményezés ügyében nyújtott volna be az RMDSZ vagy a FUEN, mint kiderült, a német nyelvű fellebbezést november 25-én iktatták.

Lehóczki Balázs, az európai bíróság sajtó- és tájékoztatási osztályának munkatársa szerdán a Krónikának elismerte, az óvás szerepel a bíróság honlapján T-646/13-as iktatószámmal, de mivel a kereset tartalma egyelőre nem nyilvános, számára sem volt egyértelmű, hogy a két szervezetnek köze lehet a német ügyvédek által benyújtott dokumentumhoz. (Az intézmény honlapján különben mindhiába keresnénk rá a keresetre az érintett szervezetek vagy azok vezetőinek neve alapján, felperesként ugyanis a Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe szerepel).

Lehóczki elmondta továbbá, a fellebbezés körülbelül nyolc hét múlva jelenik meg az európai bíróság hivatalos közlönyében, az ügy tárgyalása pedig véleménye szerint 2015 januárjában kezdődhet meg.

Az Európai Bizottság egyébként szeptember 16-án közölte a tervezet kezdeményezőivel, hogy álláspontja szerint az európai sokszínűség megőrzését célzó kisebbségvédelmi tervezet nem tartozik a testület jogalkotási hatáskörébe.

„A bíróság honlapján szerepel a kereset, ami azt jelenti, hogy az RMDSZ nem késett el semmivel – reagált szerdán a lapunk aznapi számában megjelent cikkre Vincze Loránt, a szövetség külügyi titkára. – Az ügy fellebbezése egyébként a tervezetet kezdeményező héttagú bizottság feladata volt. A november 25-én benyújtott dokumentumokat ki kellett egészíteni, ennek kapcsán pedig az ügyet képviselő ügyvédi iroda egészen az év elejéig levelezett a bírósággal. Emiatt a kezdeményezés január elejétől számítva várhatóan két hónapon belül kerül be a bíróság hivatalos közlönyébe.”

Hirdetés

Vincze elmondta továbbá, miután az óvás megjelenik a közlönyben, az Európai Bizottság kifejtheti az álláspontját a keresettel kapcsolatban, erre pedig az üggyel megbízott ügyvédi iroda válaszolhat, majd ezt követően tűzik ki a tárgyalás időpontját. „Nehéz megsaccolni, hogy erre mikor kerül sor, mindenképpen több hónapos átfutási időre számítunk” – tette hozzá a szövetség külügyi titkára, a FUEN alelnöke.

Amint arról beszámoltunk, a kezdeményezés több témában – így nyelvi, oktatási, kulturális ügyekben, regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén – összesen 15 intézkedést javasolt az Európai Uniónak.

 

Hirdetés