Húszezernél is több utast ellenőriztek speciális határőrök Románia fél-schengeni csatlakozása után egy héttel – vasárnapi hírek

Hóba ragadt terepjárókat kellett kivontatni a Kolozsvár környéki hegyekben. Ne dobjuk el a műanyag palackokat. Főleg ne a folyókba. Tényleg ne.

Hirdetés

Legyünk óvatosak a hegyekben!

Bár a városban már a meleg napsütés és enyhe időjárás hatására rövidujjú pólóban és lenge ruhákban járkálnak az emberek, a teraszokat ellepték a szabad levegőn sütkérezni vágyók, a Kolozsvár környéki hegyvidéken azért még fontos elővigyázatosnak lenni a hó miatt!

Noha a közeli hegyekben már sok helyen olvadófélben van, azért legalább ugyanolyan sok helyen még veszélyesen vastag – és lucskosabb, nehezebb, jegesebb is a napközbeni kiolvadástól és az éjszakai újra fagyástól. Nemcsak a megfelelő túrázó öltözékre és felszerelésre kell figyelni ilyenkor, ha kirándulni megyünk, hanem a járművekkel, útviszonyokkal kapcsolatos információkat sem árt előre megtudni – figyelmeztet a hegyimentő csendőrség, miután 7 embert kellett kimenekíteni a hótömegből szombat délután Măguri-Răcătău (Szamosfő) község környékén.

A csendőrséget egy háromfős csapat hívta segítségül április 6-án, miután a latyakos, sáros hóba ragadtak gépkocsijukkal. Amikor a hatóság megérkezett a helyszínre, kiderült, hogy még 4 ember várakozik rájuk, ugyanis az előző csapat mögött ők is beragadtak a szinte járhatatlan útba. Szerencsére egyetlen személy sem szorult egészségügyi ellátásra, viszont mindenképpen tájékozódjunk indulás előtt az időjárási viszonyokról, az utak járhatóságáról.

Az emberek eldobigálják az üres flakonokat…

…a folyó meg halmokban hozza vissza nekik. Nem győzzük eleget mondani: ne dobjuk el az üres műanyag palackokat – sehová máshová, ami nem kihelyezett szemetes! Az ember azt gondolná, hogy egyetlen darab palack nem árt, csakhogy ha mindenki ezt gondolja, akkor szép lassan „az az egy palack” egy halom palackká válik. Ugye folytatnunk sem kell?

A Fehér megyei vízügyek is egy ilyen „flakonhadról” kaptak értesítést a hétvégén, miszerint olyan nagy mennyiségű szemetet, flakont és ágat hordott össze a folyó a tavaszi olvadás utáni vízhozam nyomán, hogy markológéppel kellett kitisztítani azt. A helyszínre a Fehér megyei tanácselnök és a marosszentimrei polgármesteri hivatal alkalmazottai is kiszálltak, hogy megcsodálják az emberi nemtörődömséget:

Bár tagjai vagyunk a légi és tengeri Schengennek, a helyzet korántsem fényes

Európában, legalábbis. S mivel mi is Európa részei vagyunk (állítólag), ezért nem biztos, hogy nálunk is fényes a helyzet. Március 31-től Románia is csatlakozott légi és tengeri úton a schengeni övezethez, ami azt eredményezte, hogy az elmúlt héten a határőrök 20 599 utast ellenőriztek. Az ellenőrzéseket már nem a pultoknál, hanem a román és a schengeni hatóságok adatbázisával összekapcsolt eDac alkalmazást használó speciális járőrök végezték.

Az ellenőrzések során pénteken elfogtak egy migránst, aki a bukaresti Henri Coandă repülőtérről akart külföldre utazni. A férfi pakisztáni útlevéllel és Románia által kiállított tartózkodási engedéllyel igazolta magát, ugyanakkor bemutatott egy Bologna irányába szóló repülőjegyet. Az IGI adatbázisaiban végzett ellenőrzéseket és a munkáltatóval folytatott megbeszéléseket követően kiderült, hogy a férfi több mint 90 napja nem jelentkezett munkára, ezért felderítési jelentést készítettek, és a személyt az IGI operatív csoportja átvette. Bár a szárazföldi határoknál még nem csatlakoztunk az övezethez – és tény és való, az emberek már nagyon szeretnék magukévá tenni a határok nélküli EU-s életérzést annyi évtized után – azért az emberkereskedelem és migráció továbbra is kihívásokat jelent. Ezt igazolja az az eset is, ami Temesvár határában történt: a rendőrség figyelmeztető lövéseket volt kénytelen leadni egy 9 személyt illegálisan szállító autó irányába, amely Arad felől érkezett. Hat személyt elfogtak, három elmenekült – az autó söfőrje a Moldvai Köztársaság és Románia kettős állampolgára. Néhány személyt kórházba szállítottak a sokk miatt, a többit pedig átadták a határrendészetnek.

Hirdetés

Arról, hogy a Schengeni övezeten belül Európa különböző országai milyen belső ellenőrzéseket és megállapodásokat vezettek be meghatározott vagy határozatlan ideig, itt olvashat többet.

 

 

 

 

Hirdetés