Még több diplomatát utasít ki Moszkva

Felszólította Londont, hogy nem tarthat népesebb diplomáciai személyzetet Oroszországban, mint ahány orosz diplomata dolgozik Nagy-Britanniában.
Hirdetés
Bekérette az orosz külügyminisztérium pénteken több nyugati és nyugati orientációjú ország nagykövetét, hogy jegyzékben fejezze ki tiltakozását a Nagy-Britanniával való szolidaritás jegyében orosz diplomatáknak a Szkripal-ügy miatt történt kiutasítása ellen és hogy hasonló ellenintézkedéseket jelentsen be.
 

A mai adag

Az orosz külügyi tárca közleményében ismételten barátságtalan intézkedésnek nevezte a kiutasításokat. A TASZSZ jelentése szerint a külügyminisztériumnak a Szmolenszkaja téren lévő központi épületében megjelent a német, a francia, a lengyel, az olasz, a holland, az albán, a román, a lett, a litván, a holland, a cseh és a macedón nagykövet, valamint az ukrán képviselet illetékese. 
 
A tárcánál a nap folyamán korábban megfordult a brit misszióvezető is, aki nem nyilatkozott látogatásának céljáról. Az AP viszont azt írja, az orosz külügyminisztérium a brit diplomáciai személyzet csökkentésére szólította fel Londont: nem dolgozhat Oroszországban több brit diplomata, mint ahány orosz diplomata Nagy-Britanniában.
 
 
A rendeletet sajnálatosnak, de előre láthatónak nevezte később a brit külügyminisztérium mai közleménye, amely továbbra sem említi, hány diplomatát érint az újabb kiutasítás, amelynek egy hónapon belül kell eleget tenni. A brit diplomaták kiutasítása viszont nem változtat az ideggázas támadás tényén, amelynek elkövetője a brit külügy szerint nem lehet más, mint az orosz állam. A külügy most is felrója Oroszországnak, hogy brit földön elkövetett ideggázas mérgezéssel 
 

súlyosan megsértette a nemzetközi jogot és a vegyi fegyverekre vonatkozó megállapodást.

A Szkripal-ügy miatt London 23, Washington 60 orosz diplomatát utasított ki, és utóbbi elrendelte egy főkonzulátus bezáratását, amire Moszkva szimmetrikus válaszlépésekkel reagált. A TASZSZ összesítése szerint a NATO 30-ról 20-ra csökkentette a szövetségnél működő orosz képviselet létszámát, Ukrajna 13, négy ország négy, három ország három, hat ország kettő, tizenhárom ország egy orosz diplomatát utasított ki. Az EU, valamint öt ország konzultációra hazarendelte nagykövetét.
 
Szentpéterváron pénteken megkezdődött az orosz külügyminisztérium által bezáratásra ítélt amerikai főkonzulátus két ingatlanjának kiürítése. A helyszínen őrizetbe vettek egy férfit, aki egy pohár kávét hajított a költöző képviselet felé. Később egy pizzafutár egy legalább 20 pizzás megrendelésnek tett eleget, és szállította ki a konzulátushoz.
 

Szergej Szkripal 

Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. 
 
London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. Később egy sor EU- és NATO-tagállam, valamint más ország orosz diplomatákat utasított ki. A nyugati országok jelentős részben felsorakoztak Nagy-Britannia mögött, megtorlásul az idegméreggel elkövetett angliai merénylet miatt. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában, ugyanakkor kézzel fogható bizonyítékokat követel.

Hirdetés