Szatmár megyei prefektus: miért csak magyar zászló volt a nagykárolyi szoboravatáson?

A város polgármestere elnézést kért a hiányosságért.
Hirdetés

Magyarázatot kért Darius Filip Szatmár megyei prefektus Nagykároly polgármesterétől, Kovács Jenőtől, amiért a településen felállított, Marchiş Otiliát és Ady Endrét ábrázoló szoborpáros hétvégi avatóünnepségén csak a magyar nemzeti zászló volt látható.

A prefektus közleményben jelezte, „megteszi a megfelelő lépéseket”, miután választ kap a nagykárolyi polgármestertől azzal kapcsolatban, hogy miért hiányoztak a román nemzeti jelképek a szombati ünnepségről.

Kovács Jenő polgármester a Nagykárolyi Anziksz című portálnak nyilatkozva elnézést kért, „amiért egy ilyen magasztos ünnepre árnyék vetült”.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ilyen eseményre zászlókkal vonuljunk fel. Meg kell tanuljuk, hogy ne provokáljuk egymást. Hogy esne nekünk az, ha március 15-én egy cserkészcsapat román zászlóval állna díszőrséget a Petőfi Sándor-szobor mellett? Arra kérem azt, aki ezt szervezte – mert nekem erről nem volt tudomásom –, hogy gondoljon bele abba, amit mondok, hogy mindez milyen hatást eredményez. Nem szabad így cselekedni! Nem szabad provokálni, hiszen ezzel úgymond lovat adunk a soviniszták alá. Ez nem volt szép dolog, nem volt szerencsés. Nagyon sajnálom!”

– nyilatkozta a polgármester.

Hirdetés

Az Ady Endrét és jó barátját, Otilia Marchişt, azaz Itókát ábrázolós szoborcsoportot szombaton avatták fel Nagykárolyban. Az ünnepi ceremónián részt vett többek között a megyei RMDSZ vezetése, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a szövetség három Szatmár megyei törvényhozója Csúry István református püspök, megyei és városi tanácsosok.

A román jelképek és román nyelvű beszédek hiányát a Buletin de Carei című helyi lap jelezte vasárnap megjelent cikkében. A lap azt is hiányolta, hogy a polgármester a romániai városi elöljárók piros-sárga-kék szalagját sem hordta az ünnepségen, és hogy a beszédekben hangsúlyozott román–magyar barátság és közeledés szellemiségével szöges ellentétben volt a román jelképek hiánya.

Hirdetés