Két új beilleszkedési központ is nyílt menedékkérők számára

A konstancai és a galaci központot helyi alapítványok hozták létre és kormányzati forrásból tartják fenn.
Hirdetés

A Romániába érkezett menedékkérők társadalmi beilleszkedését segítő központ nyílt csütörtökön a Galacon, két nappal korábban pedig Konstancán avattak hasonló központot – közölte a helyi médiára hivatkozva az MTI.

A frissen megnyílt központokban az országban jogszerűen tartózkodó, valamilyen szintű védelmet élvező menedékkérők tanácsadásban, tájékoztatásban, és román nyelvoktatásban részesülnek, segítenek nekik munkahelyet, családorvost, vagy gyermekeik számára óvodát keresni. A központokat helyi alapítványok hozták létre, működtetésüket pedig kormányzati forrásból, az úgynevezett Menekültügyi, migrációs és beilleszkedési országos alapból finanszírozzák.

Míg tavaly kevesebb mint 70 lakója volt a Bevándorlási hivatal (IGI) galaci elhelyezési központjának,

az ide befogadott menedékkérők száma idén már meghaladta a 420-at.

Közülük 90 felnőtt és 60 gyermek iratkozott be az városban frissen megnyílt beilleszkedési központ román nyelvtanfolyamára, többségük iraki, szíriai és pakisztáni állampolgár. Az egyik galaci portál két Irakból érkezett egyetemi hallgatót is megszólaltat, akik elmondásuk szerint – a román nyelv elsajátítása után – Galacon szeretnék folytatni orvosi, illetve mérnöki tanulmányaikat.

Hirdetés

Az idei év első felében kétezer külföldi kért menedéket Romániától, jelenleg pedig mintegy 3500 menekült élvez valamilyen szintű védelmet az országban. Legtöbben azokban a városokban laknak, amelyekben az IGI elhelyezési központjai működnek. Miután menedékjogot (és iratokat) kapnak , szabadon mozoghatnak, akár el is hagyhatják az országot.A román határrendészet regionális illetékese szerint a román-magyar határon idén megháromszorozódott a migrációs nyomás a tavalyihoz képest, az esetek többségében pedig

olyan határsértőket fognak el, akik korábban már menedéket kértek Romániától.

Azok a határsértők, akik menedéket kérnek Romániától, szabadon mozoghatnak az országban, akiknek viszont a menedékkérelmét elutasítják, illetve akik nem is igényelnek védelmet, azok illegális bevándorlókként őrizetbe kerülnek, amíg kitoloncolják őket az országból. 

Hirdetés