Budapest enyhíti az erdélyi műemléktemplomokban okozott kárt

Az igazfalvi, a sztánai, az apanagyfalui, az egeresi és a zsibói épület a Bánság, Partium és Erdély területén átvonuló viharban sérült meg vasárnap.
Hirdetés
A magyar kormány azonnali támogatást nyújt a külhoni magyar közösségek műemléktemplomaiban okozott károk elhárításához – közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel. A közlés szerint az érintettek a határon túli magyar épített kulturális örökség megóvását szolgáló Rómer Flóris Terv vis maior keretéből juthatnak támogatáshoz.
 
Az igazfalvi, a sztánai, az apanagyfalui, az egeresi és a zsibói épület a Bánság, Partium és Erdély területén átvonuló viharban sérült meg vasárnap. Ledőlt az igazfalvi templom toronysisakja, megsemmisült a sztánai templom tetőhéjazatának jelentős része, valamint viharkár érte az apanagyfalui, az egeresi és a zsibói templomot is. 
 
 
A további műemlékeket ért károk bejelentése és összesítése még folyamatban van – olvasható az összegzésben.
 
A Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkárságának munkatársai a Rómer Flóris Terv lebonyolításáért felelős Teleki László Alapítvánnyal közösen azon dolgoznak, hogy minden magyar közösség a lehető leggyorsabban hozzájusson a szükséges támogatáshoz műemléképületeinek megóvása érdekében – közölték.
 
A legsúlyosabban megsérült igazfalvi templom helyreállítására az egyházközség gyűjtést kezdeményezett, és közzétette az utaláshoz szükséges bankszámla-adatokat:
PAROHIA REFORMATA DUMBRAVA 
DUMBRAVA nr. 208, Jud TIMIS
RO90RNCB0252007421450001
SWIFT RNCB RO BU 
BCR SUCURSALA LUGOJ 
LUGOJ str. Cuza Voda nr 4
ROMANIA
 
 

A román kormány csütörtökre halasztotta eheti ülését, 

hogy legyen idő felmérni és összesíteni a viharkárokat, és  megszerezni az engedélyeket a vihar kárvallottainak kiuatalandó támogatásra az állami tartalékalapból – közölte Mihai Tudose miniszterelnök kedden Temesváron.
 
A kormányfő azt mondta: a vasárnapi ítéletidő által megrongált iskola- és kórházépületek javítási költségeinek fedezésére összesen 1,8 millió lejt igényeltek a kormánytól csak Temes megyében. „Két napon belül meglesz a kormányhatározat és azonnal kiutaljuk a pénzt. Minden megye (ahol vihar pusztított – sz.m.) hasonló gondoskodásban fog részesülni” – ígérte a miniszterelnök.
 

A további rongálódás veszélye sem múlt el: 

ma estétől újabb viharriadó lépett érvénybe Erdélyben és a Bánságban is. Temesvár polgármestere ezért arra kéri a város lakóit, hogy kerüljék el a fákat, omladozó falakat és a cseréptetős épületeket, mivel a vasárnap vihart valószínűleg több fa és háztető stabilitása is megsínylette, és fennáll a veszély, hogy lezuhannak.
 
Nicolae Robu az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közelményében figyelmeztet, hogy kedd estétől erős szélre és zivatarokra vonatkozó riasztás van érvényben, a meteorológusok szerint a szél erőssége elérheti az 50-60 kilométeres óránkénti sebességet, a lehulló csapadékmennyiség akár 25-30 liter is lehet négyzetméterenként.

Hirdetés