Az amerikai külügyminisztérium kiáll a Közép-európai Egyetem mellett

Felszólítják a magyar kormányt, ne veszélyeztesse az intézmény működését.
Hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma közleményben fejezte ki aggodalmát a „lex CEU” néven elhíresült felsőoktatási törvénymódosító javaslat miatt.

„Az Egyesült Államok aggódik a Magyarország kormánya által március 28-án benyújtott javaslat miatt, amely új, célzott és nehéz szabályozási követelményeket alakítana ki külföldi egyetemek számára. Ha elfogadják, ezek a változások hátrányosan befolyásolják a Közép-európai Egyetem (CEU) működését, vagy akár annak bezárásához is vezethetnek” – áll a Mark Toner külügyminisztériumi szóvivő által jegyzett közleményben.

Emlékeztetnek rá, hogy a CEU elsőrangú felsőoktatási intézmény, amely akkreditált az Egyesült Államokban és Magyarországon is, munkatársai és a diákjai a világ több mint 100 országából érkeztek. „A CEU, tudományos kiválóságával és rengeteg hozzájárulásával a független, kritikai gondolkodáshoz, eddig is erősítette Magyarország befolyását és régióbeli vezető szerepét” – fogalmaz a közlemény.

Ezért felszólítják a magyar kormányt, hogy tartózkodjon bármilyen jogi lépéstől, amely veszélyeztetné a CEU működését vagy függetlenségét.

A külföldi egyetemek magyarországi működését újraszabályozó törvénytervezet – amelynek első számú vesztese a Soros György alapította Közép-európai Egyetem lenne – a hírek szerint hétfőn kerül az Országgyűlés elé. A témáról itt írtunk bővebben.

Hirdetés