Mégis megkegyelmeznének a korruptaknak

Ebből tüntetés lesz.
Hirdetés
Olyan módosítást készül a PSD benyújtani a közkegyelmi törvényjavaslathoz, amely kivenné a kivételek közül a korrupciós bűncselekményeket – írja a Hotnews.ro
 
A közkegyelmi tervezet már január 22-én többezres tüntetést váltott ki. Akkor még rendeletként fogadta volna el a kormány, amely a demonstrációk hatására meghátrált, és törvényjavaslatként nyújtotta be a parlamentnek, hogy hosszas vita és mérlegelés előzze meg, kik kaphatnak kegyelmet. 
 
A szenátus jogi bizottsága kedden vitatja meg a törvénytervezethez érkezett módosító javaslatokat. A bizottság elnöke, a szociáldemokrata Șerban Nicolae ma küldte szét PSD-s kollégáinak azokat a módosításokat, amelyeket a párt nevében holnap be fog nyújtani, ezt szerezte meg a Hotnews.ro hírportál. 
 
A közkegyelmet kezdeményező kormány megígérte, hogy nemcsak az olyan súlyos bűncselekmények elkövetői, mint gyilkosság, pedofília stb., hanem a korrupciós bűntettek elkövetői sem részesülnek kegyelemben. Ezeket a kivételeket tételesen fel is sorolta a javasolt törvény szövegében, a PSD most ezek közül a kivételek közül kivenné például a megvesztegetést, a kenőpénz elfogadását, a hivatali visszaélést, a befolyással való üzérkedést, az összeférhetetlenséget.
 
A javasolt módosítások között az is szerepel, hogy a közkegyelem a törvény életbe lépéséig elkövetett bűncselekményekre vonatkozzon. Az eredeti szöveg a 2017. január elsejéig elkövetett bűntettekre vonatkozik. A törvény 30 nappal azután lépne életbe, hogy megjelenik a Hivatalos Közlönyben, vagyis legalább 30 napon át annak tudatában lehetne például korrupciós bűncselekményeket elkövetni, hogy ezért bármiféle bűntetőjogi felelősségrevonás járna.
 
Roppant kíváncsian várjuk a holnapi vitát a szenátus jogi bizottságában.
 

Hirdetés