Ismét megbüntette a România TV-t a CNA

Az elszállt szalagcímei miatt fizet Ghiţă televíziója.
Hirdetés

Negyvenezer lejes bírságot szabott ki kedden az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a România TV-re a szalagcímekbe foglalt üzenetek miatt, amelyekkel a testület szerint a csatorna megszegte az audiovizuális törvényt.

A nemzetközi körözés alatt álló, jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó Sebastian Ghiţă üzletember és volt politikus tulajdonában levő RTV-t a múlt héten százezer lejre büntette a CNA a tárgyilagos tájékoztatás elvének megszegése miatt.

A javaslatot Răsvan Popescu, a CNA alelnöke terjesztette elő, miután három javaslatot előzőleg elutasított a testület.

A CNA szerint a január 18-án, 19-én, 20-án és 25-én érkezett összesen 923 panasz elemzését követően a tanács úgy döntött, hogy a România TV megszegte a tárgyilagos tájékoztatás elvét.

Az RTV olyan szalagcímeket közölt, mint: „Iohannis nyomást gyakorol a Grindeanu kormányfő által hozott döntésekre, Iohannis, háborús jelzések, előzmény nélküli nyomásgyakorlás a Grindeanu kormányra, Az államelnök bosszúja, Mit tervelt ki Iohannis, Amnesztia- és közkegyelmi törvényt kér Iohannis a kormánytól”.

Hirdetés

Az audiovizuális törvény előírásai értelmében a szolgáltatóknak kötelességük tárgyilagosan tájékoztatni a közönséget, a képernyőn megjelenített feliratoknak pedig minél pontosabban kell ismertetniük a tényeket és adatokat.

 

Hirdetés