BREAKING: Már nem bűntett a hivatali visszaélés, ha csak egy lakás árába kerül

A kormány ma este, előzetes bejelentés nélkül módosította a büntető törvénykönyvet. Forrnak a civil csoportok a Facebookon, óriási tüntetések vannak kilátásban.
Hirdetés

A kolozsvári éjszakai tüntetésről szóló percről-percre tudósításunkat itt olvashatják. 

 
Kolozsváron este 11-kor már legalább kétszázan tüntetnek ismét, többen, mint délután, és nagyon dühösek, kormányváltást sürgető szlogeneket skandálnak, dudákkal tülkölnek. A DNA-t éltető, a PSD-t kárhoztató jelszavakat skandálnak, trikolóros zászlókat lengetnek, a himnuszt énekelik. A mínusz négy fokos hideg ellenére folyamatosan érkeznek gyalog, biciklivel, saját autókkal és taxival.
 
Tudósítónk szerint 3-4 ezren lehetnek jelenleg (éjfélkor) Kolozsvár Főterén. 
 

 
Bukarestben már több százan tüntetnek a Victoria téren.
 
Fél tizenkettőkor 4-500-an követelik a kormány és Florin Iordache lemondását. Sőt: előrehozott választásokat követelnek. Megérkezett a rendőrség is, egyelőre egy járőrautóval. Temesváron is utcára vonultak az emberek. Bukarestben egyenesen a csendőrök arcába skandálnak a kormány székhelye előtt, már több ezren vonultak ki a Victoria térre.
 

A kormány kedd esti ülésén

elfogadta az egyes büntetéseket és a szabadságvesztéssel járó nevelő jellegű intézkedéseket kegyelemben részesítő törvény tervezetét – jelentette be Florin Iordache igazságügyi miniszter. Vagyis ez még nem lép érvénybe, először a parlamentnek is meg kell vitatnia és szavaznia kell róla. A kormány elrendelte három új börtön építését is.
 
„Elfogadtunk egy sor intézkedést azért, hogy megelőzzük az Emberi Jogok Európai Bíróságának (CEDO) egy határozatát. Ez ügyben elfogadtuk az egyes büntetéseket és a szabadságvesztéssel járó nevelő jellegű intézkedéseket kegyelemben részesítő törvény tervezetét. A másik tervezet módosítja és kiegészíti a büntetés-végrehajtást szabályozó 2013/254-es törvényt” – nyilatkozta Florin Iordache a Victoria-palotában.
 
Ez a második súlyosabb, mert azonnali hatállyal módosítja a btk-t, egyebek között megváltoztatva a hivatali visszaélés meghatározását. Dekriminalizálta a hivatali visszaélést abban az esetben, ha az azzal okozott kár értéke legfeljebb 200 000 lej (nem egészen 50 ezer euró, egy kisebb lakás ára Kolozsváron). Az ilyen visszaélés csak adminisztratív kihágásnak minősül ezután, a hatóságok kötelesek behajtani az okozott kárt, de az elkövető ellen nem indul büntetőeljárás, nem kerül börtönbe.
 
Csökkentette a hivatali visszaélésért kiszabható büntetést legtöbb hét évről fél évtől három évig terjedő börtönbüntetésre. Jogszabály kibocsátása, jóváhagyása vagy elfogadása nem minősülhet hivatali visszaélésnek akkor sem, ha az egyének vagy intézmények jogait vagy legitim érdekeit súlyosan sérti – védte be magát a kormány ezzel a rendelettel.
 
Az eddig ismert tervezetből kivette ma este a kormány az előzetes feljelentés kötelezettségét, de egyes bűncselekményeknél az elkövetéstől számított hat hónapra korlátozta az időt, amely alatt feljelentés tehető az ügyben.
 
Ezentúl nem bűncselekmény a kedvezés az elkövetőnek, amennyiben azt az elkövető családtagja vagy legfeljebb másodfokú rokona teszi meg, vagy ha ez jogszabály kibocsátásával, jóváhagyásával vagy elfogadásával történik. A szolgálati hanyagságról szóló btk-cikkelyt pedig a rendelet egész egyszerűen semmissé nyilvánítja.
 
Az idei állami költségvetés tervezetének elfogadása érdekében összehívott keddi 
 

kormányülés előzőleg nyilvánosságra hozott napirendjén nem szerepelt az, 

hogy a szociálliberális kabinet dönteni fog a – jobboldali ellenzék, az államfő, Románia külföldi partnerei és az igazságszolgáltatás csúcsszervei által bírált – büntetőjogi tervezetek ügyében.
 
Iordache nem adott érdembeli választ arra, miért ilyen sürgősen, ma este kellett módosítani a btk-t. Sajtótájékoztatóján azt válaszolta, hogy azért, mert a kormány ma este ülésezett (holnap délelőttre is összehívták a kormányt ülésezni), és mert szerepelt a napirenden. A kérdező újságíró figyelmeztette, hogy nem, ez a pont nem szerepelt a mára meghirdetett napirenden.
 
 
Felháborodott civilek közül mintegy százan tüntetnek máris a bukaresti Victoria téren, a kormány székhelye előtt az elfogadott módosítás ellen, lemondást követelnek, fütyülnek, fújolnak. Csendőrsorfal állt fel a tüntetők és a Victoria-palota közé. Kolozsváron jelenleg két tucatnyian tartózkodnak a Főtéren. 
 
 
 
Forr a közhangulat az eddigi tüntetések körül alakult Facebook-csoportokban, egyértelműen Florin Iordache és az egész kormány lemondását követelik, és tüntetéseket helyeznek kilátásba nemcsak ma éjszakára, hanem holnaptól kezdve minden napra.  
Vasárnap tízezrek tüntettek a kormány közkegyelmi tervezete és a btk tervezett módosítása ellen.
 
Klaus Iohannis államfő a Facebook-oldalán azt írta:
 

a jogállam gyásznapja van ma.

A PSD-ALDE koalíció ma figyelmen kívül hagyta több millió román állampolgár azon vágyát, hogy egy korrupciótól mentes államban éljenek, és semmissé tette több ezer ember munkáját, akik az utóbbi években bebizonyították, hogy senki sem állhat a törvények felett. Meghiúsították több millió román erőfeszítését, hogy Románia Európa megbecsült országa legyen. A decemberi választási eredmények nem hatalmazták fel arra a többséget, hogy bármit megtehessenek – hangsúlyozza az államfő, aki szerint a tét az, hogy milyennek szeretnénk látni Románia jövőjét.
 
„Mától kezdve az én küldetésem, hogy visszaállítsam a jogállamot. Mindent megteszek ami tőlem telik annak érdekében, hogy Románia megszabaduljon a korrupciótól. Mandátumom utolsó napjáig ezért fogok küzdeni” – fogalmaz Klaus Iohannis. 
 
 

Hirdetés