Alkotmányellenes sürgősségi rendelettel közkegyelmet hirdetni

Állítják a bírák és ügyészek. A CSM hivatalosan sem támogatja a tüntetéseket kiváltó rendelettervezeteket.
Hirdetés
Nem támogatja a bírák és ügyészek szakmai testületeként működő Legfelső Bírói Tanács (CSM) a kormány társadalmi vitára bocsátott közkegyelmi, illetve a büntető törvénykönyv módosítására irányuló tervezetét. A CSM szerdai ülésén véleményezte a kormány sorozatos utcai tüntetéseket kiváltó tervezeteit, amelyekről Klaus Iohannis államfő azt állította, hogy a korrupt politikusok „tisztára mosását” célozzák.
 
Az ülésen részt vett Cristina Tarcea, a legfelső bíróság elnöke és Augustin Lazăr legfőbb ügyész is. A testület szavazattöbbséggel fogadta el a tervezeteket elutasító álláspontját. Az ülésről tudósító Digi 24 hírtelevízió szerint a CSM alkotmányellenesnek tartja, hogy – azonnal hatályba lépő – sürgősségi kormányrendelettel hirdessenek közkegyelmet több ezer elítéltnek, a szakmai fórum szerint ugyanis közkegyelemet csak a parlament hirdethet sarkalatos törvényben.
 
A büntető törvénykönyv egyes cikkelyeinek módosítását előirányzó másik tervezetről az a CSM álláspontja, hogy a kormány nem indokolta meggyőző módon, miért kellene a rendes parlamenti jogalkotási eljárást sürgősségi rendelettel helyettesíteni.
 
A két tervezet ellen korábban a legfelső bíróság elnöke, Románia legfőbb ügyésze és a korrupcióellenes főügyész is nyilvánosan állást foglalt.
 
A tervezeteket kezdeményező Florin Iordache igazságügyi miniszter – bár tagja a CSM-nek – nem vett részt a testület szerdai ülésén. Az igazságügyi tárca a közkegyelem szükségességét a börtönök túlzsúfoltságával indokolta, a büntető törvénykönyv (Btk.) egyes cikkelyeinek (egyebek között a hivatali visszaélés meghatározásának) módosítását pedig azért tartja szükségesnek, mert az új btk. több rendelkezése is alkotmányellenesnek bizonyult, és ezeket ki kell igazítani.
 
A szociálliberális koalíció szerint a büntetőjogi tervezetek körül az államfő szít feszültséget, hogy megcsappant népszerűségét helyreállítsa. Klaus Iohannis időközben népszavazást kezdeményezett az ügyben. Mivel a közkegyelem ügyében nem lehet referendumot kiírni, az elnök a korrupcióellenes harc folytatásáról és a köztisztviselőkkel szemben támasztandó feddhetetlenségi követelményekről készül népszavazást rendezni.

Hirdetés