Iordache: azért is kell a közkegyelemről szóló törvény

Hiába ellenzi az államfő és a DNA főügyésze.
Hirdetés

Romániának mindenképpen el kell fogadnia egy, a részleges közkegyelemről szóló törvényt – jelentette ki Florin Iordache igazságügy-miniszter a szerdai kormányülést követően.

Azon kormányülést követően, amelyre Klaus Iohannis államfő előzetes egyeztetés nélkül, mondhatni hirtelen felindulásból esett be, hogy megakadályozza egy részleges közkegyelemről, illetve a Btk. módosításáról szóló rendelet elfogadását. Fennállt ugyanis a veszély, hogy olyan módosításokat fogadnak el, amelyek nyomán megússzák a felelősségre vonást a korrupt politikusok, mivel megváltoztatták volna a hivatali visszaélés meghatározását.

Iordache szerint a közkegyelem mintegy 2500 személyt érintene, de nem vonatkozna az olyan súlyos bűncselekményekre, mint a korrupció vagy a pénzmosás. Iordache indoklása szerint a börtönökben 150 százalékos a túlzsúfoltság, az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) pedig folyamatosan hozza a Romániát kártérítés fizetésére kötelező ítéleteket a csapnivaló börtönviszonyok miatt.

Iordache közölte, a részleges közkegyelemről szóló tervezetet, amely értelmében az öt évig terjedő, nem korrupciós ügyekben kiszabott szabadságvesztéseket törölnék el, valamint a Btk.-módosítást, amelynek értelmében az alkotmánybíróság ítéletével összhangban pontosítják a hivatali visszaélés és a hivatali összeférhetetlenség fogalmát, már megküldte véleményezésre a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak, a legfelsőbb bíróságnak valamint a legfőbb ügyészségnek.

Hirdetés

A tervezetek szerint a hivatali visszaélés csak akkor minősülne bűncselekménynek, ha az okozott kár meghaladja a 200 000 lejt, a feljelentés pedig csak akkor lenne érvényes, ha legtöbb hat hónappal a bűncselekmény elkövetését követően teszik.

Sorin Grindeanu miniszterelnök az ülést követően leszögezte: sem a hivatali visszaélést, sem az összeférhetetlenséget nem vonják ki a bűncselekmények közül, csupán pontosítják a meghatározásokat. Egyben azt állította: mivel a két rendelet nem szerepelt a kormányülés napirendjén, nem is tárgyaltak volna róluk, függetlenül attól, hogy Johannis részt vett-e az ülésen vagy sem.

Hirdetés