A PNL és közel százezer civil követeli Ciorbea lemondását

Mert az ombudsman egyedül Dragnea kedvéért támadta meg az elítélteket kormányból kitiltó törvényt.
Hirdetés
Victor Ciorbeának a Nép Ügyvédje tisztségből való lemondását kéri a Nemzeti Liberális Párt – jelentette be pénteken az alakulat első alelnöke, Cătălin Predoiu. Ciorbea csütörtökön támadta meg az Alkotmánybíróságon azt a törvényt, amely megtiltja a jogerősen elítélt személyeknek, hogy a kormány tagjai lehessenek, és amely megakadályozta Liviu Dragnea PSD-elnököt, hogy elfoglalja a kormányfői tisztéget. A lépésre a teljes ellenzék felháborodott.
 
„A Nép Ügyvédje nagyon eltávolodott attól a küldetéstől, szerep- és feladatkörtől, amelyet az általa vezetett intézménynek el kell látnia, és nem először fordul elő, hogy szakmaiatlanságról tesz tanúbizonyságot. (…) A Nép Ügyvédjének az a feladata, hogy megvédje az állampolgárokat a visszaélésektől, nem az, hogy egyengesse azoknak az elítélteknek az útját, akik magas rangú tisztségekre vágynak, nevezetesen kormánytagok szeretnének lenni” – írja közleményében Predoiu.
 
A PNL alelnöke hangsúlyozza, korábbi döntéseiben az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a Ciorbea által kifogásolt 2001/90-es törvénybe foglalt előírás – miszerint csak olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akiket nem ítéltek el jogerősen – nemcsak törvényes, hanem szükséges és hasznos is a köztisztségek tekintetében.
 
Ciorbea csütörtöki húzása után nagyon felpörgött annak a petíciónak a népszerűsége, amelyet négy hónapja indítottak a romániai civil kampányportálon, a de-clic.ro-n Victor Ciorbea ombudsman lemondásáért. Akkor mindössze százan írták alá, tegnap este már elérte a 12 ezret az aláírások száma, most pedig már közel százezren követelik a Nép Ügyvédjének leváltását. 

Hirdetés