Már hétfőn meglógott a rendőrök elől Sebastian Ghiță

Napok óta nem találják a korrupcióval gyanúsított volt képviselőt.
Hirdetés

Még hétfőn este nyomát vesztették a rendőrök Sebastian Ghiță volt képviselőnek, aki ellen több korrupciós ügy gyanúja miatt is eljárás zajlik – értesült a Mediafax hírügynökség.

A volt honatyának, aki a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben jutott be 2012-ben a parlamentbe, de később kilépett a pártból, és csatlakozott az Egységes Románia Párthoz (PRU), szerdán kellett volna megjelennie kihallgatásra a  DNA ploiești-i kirendeltségén, ám nem tett eleget az idézésnek, a rendőrök pedig nem találták otthonában és máshol sem. Azóta is keresik, és a határátkelőkön is leadták a személyleírását, ha esetleg külföldre akarna távozni.

A rendőrség különleges műveleti osztálya az ügyészség kérésére már múlt hét vége óta megfigyeltette – vélhetően tartottak attól, hogy mentelmi joga megszűntével, mivel azonnal őrizetbe vehetővé válik, megpróbálhat elszökni –, és hétfőn is követték az 1-es főúton, amikor hazafelé tartott  Ploiești-re a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egy bukaresti rendezvényéről.  Ghiță ugyanis a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság tagja volt, a SRI pedig a bizottság korábbi tagjai számára szervezett találkozót.

A politikus óránként 200 kilométeres sebességgel száguldott, és amikor egy autó bevágott az őt követő rendőrök gépkocsija elé, eltűnt szem elől. Később látták, hogy autója ott parkol a háza előtt, így azt hitték, rendben hazaért, és alszik. Csupán másnap, kedden délután derült ki, hogy nincs otthon, és máshol sem bukkantak a nyomára, így értesítették az ügyészséget.

Hirdetés

A Prahova megyei rendőr-főkapitányság csütörtökön közölte, tájékoztatták a legfelsőbb bíróságot, hogy Ghiță megsértette a hatósági felügyeletre vonatkozó előírásokat, amikor nem jelent meg az ügyészségen az idézés nyomán.

Az ügy, amelyben ki akarták hallgatni, Tony Blair volt brit miniszterelnök 2012 márciusában tartott bukaresti előadásával függ össze. A konferenciát az akkor még ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik alapítványa szervezte. A rangos szónok tiszteletdíjára és a konferencia megszervezésére fordított pénz – 220 ezer euró – állítólag a PSD egyik politikusától származott, aki a gyanú szerint így „vásárolt” magának Victor Ponta akkori pártelnöknél befutó helyet a 2012-es parlamenti választásokon. A Digi 24 szerint Sebastian Ghiţă médiamágnást, Prahova megyei képviselőt gyanúsítja a DNA azzal, hogy így vásárolta meg parlamenti mandátumát.
 
 

Hirdetés