Ha Iohannison múlik, Dragnea nem lesz miniszterelnök

Kezdődnek a konzultációk a pártokkal a kormányalakításról.
Hirdetés

Klaus Iohannis államfő keddi nyilatkozatában újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: továbbra is ragaszkodik korában megfogalmazott álláspontjához a miniszterelnöki kinevezéssel kapcsolatban.

Az államfő október elején kijelentette: nem ad kormányalakítási megbízást adni olyan politikusnak, akit elítéltek vagy bűnvádi eljárás alatt áll.

Ez azért fontos, mivel a parlamenti választásokon győztes PSD több vezető politikusa is úgy vélekedett, hogy Liviu Dragnea pártelnököt kellene kormányfőnek kinevezni. Csakhogy Dragneát áprilisban jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték választási csalás miatt, ez pedig nem illeszkedik a Iohannis által megfogalmazott feddhetetlenségi elképzelésekbe. A PSD kilátásba helyezte, hogy kezdeményezik az államfő felfüggesztését a tisztségéből, ha nem azt a személy bízza meg kormányalakítással, akit ők javasolnak.

Iohannis azt mondta kedden: szerdán kezdődnek a Cotroceni palotában a kormányalakítási konzultációk a pártokkal, és elhárította újságírók további érdeklődését azzal kapcsolatban, hogy hajlandó-e kinevezni Dragneát kormányfőnek.

Ha a hét végéig meglesznek a választások végleges eredményei, Iohannis a jövő hétre összehívja az új törvényhozást.

Hirdetés