Kitört a botrány, miután a TVR nem játszott be egy Cioloş-interjút

Kihallgatják a parlamentben a köztévé vezetőjét.
Hirdetés

Az alsóház kultúráért, művészetekért és tömegtájékoztatásért felelős szakbizottsága kihallgatja Irina Radut, a közszolgálati televízió (TVR) elnök-vezérigazgatóját, miután a televízió elhalasztotta egy Dacian Cioloş-sal készült interjú sugárzását. Az interjút a vasárnapi agrárműsornak adta szerdán a miniszterelnök, a televízió azonban utólag úgy döntött, hogy nem játssza be a felvételt. A kihallgatást PNL-s, RMDSZ-es és független parlamenti képviselők kezdeményezték.

A TVR szerint a miniszterelnök a liberálisok (PNL) kampányának arca és megjelenik a PNL plakátjain és kampányvideóiban, azokban is, amelyeket a TVR sugároz. A másik ok szerintük az, hogy az interjú nem tartalmaz fontos vagy sürgős, naprakész közölnivalókat, amelyek a választási kampány lejártával ne lennének már aktuálisak. További ok a TVR szerint, hogy a kormányfő már részt vett a kampány kezdete óta egy egyórás élő műsorban a TVR1-es csatornán, amelyben kormányzásának éves mérlegéről számolt be.

A köztévé ezért javasolta, hogy az interjú kampányműsorban menjen adásba. Ebbe azonban a kormányfő stábja nem egyezett bele, mivel szerintük a beszélgetés tisztán tájékoztató jellegű, semmi köze a választási kampányhoz.

Alina Gorghiu, a PNL elnöke az ügyre reagálva cenzúrának nevezte a közszolgálati televízió döntését. „A TVR a PSD-közeli vezetőség döntései miatt szakmai fertőben ragadt, akármennyire is próbálja tisztára mosni magát” – fogalmazott Gorghiu.

Hirdetés