Elcsalták az államfőválasztást Moldovában?

Alkotmánybírósághoz fordul az alulmaradt Nyugat-barát jelölt. A fiatalok az utcára vonultak.
Hirdetés

Utcára vonultak Moldova fővárosában, Chișinău-ban az oroszbarát elnökjelölt, Igor Dodon győzelme miatt. A tüntetők és Dodon politikai ellenfelei szerint is megkérdőjelezhető módon zajlottak le a választások. A Nyugat-barát erők jelöltje, Maia Sandu sajtótájékoztatón jelentette be, hogy alkotmánybírósághoz fordul a voksoláson tapasztalt törvénytelenségek miatt. Szerinte a választópolgárok vesztettek, és  Vlad Plahotniuc – Moldova legnagyobb oligarchája – „nyert” a választáson.

Andrei Năstase, a Méltóság és Igazság Platform vezetője úgy vélekedett: Dodonék az ország történetének legmocskosabb, leghazugabb kampányával nyertek. Minden lehetséges módszert bevetettek a győzelem érdekében, illetve azért, hogy megakadályozzák a külföldön élő állampolgárok szavazatát. Transznisztriából szállítottak több ezer lefizetett baloldali szavazót,  állítólag egy voks 150 lejbe került. Gyanús, hogy több szavazókörzetben (az országban és a diaszpórában) lekapcsolták az áramot a választás napján, és sok helyre elmosódott szavazólapok kerültek. A külföldi szavazókörökben több órás sorok alakultak ki, de volt, ahol már jóval azelőtt elfogytak a szavazólapok, hogy mindenki sorra kerülhetett volna.

Fontos, hogy Moldova új elnöke bölcsen és kiegyensúlyozottan teljesítse mandátumát jelentette ki hétfőn Klaus Iohannis államfő. Hozzátette: Románia továbbra is támogatja a szomszéd ország Európa fele vezető útját.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Iohannis úgy vélekedik, hogy „Moldova hosszútávú fejlesztését csak a belső stabilitás megőrzésével, az állam reformjával, és az ország európai irányultságának megtartásával lehet elérni”. Iohannis megerősítette, hogy Románia számára fontos a Moldova Köztársasággal kötött stratégiai partnerség és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése.

A kormány épülete előtt kezdődött, majd a Központi Választási Bizottság székházánál folytatódott a tüntetésen elsősorban fiatalok vettek részt, akik „Le a maffiával!” feliratokkal követelték a választási bizottság illetékeseinek menesztését, mivel  szerintük szerepet vállaltak a választás elcsalásában. A tüntetők ugyanakkor az államfőválasztás megismétlését követelik.

Amint mi is beszámoltunk róla, a Központi Választási Bizottság (CEC) adatai szerint a szavazatok 99,95 százalékos18 feldolgozottsága mellett Dodon 52,18 százalékkal győzött, míg Sandu a voksok 47,64 százalékát kapta. A részvételi arány 53 százalékos volt.

Hirdetés