Az üzemanyagra terhelnék a környezetvédelmi illetéket

Jogos az illeték kivezetése, de kell valami helyette.
Hirdetés
Üzemanyag-fogyasztási illetékkel helyettesítené a környezetvédelmi minisztérium a környezetvédelmi bélyegilletéket (a korábbi forgalomba íratási adót). Emellett a járművek környezetszennyezési fokától függő adózás bevezetését is tervezik a hatóságok – nyilatkozta csütörtökön Cristiana Paşca Palmer tárcavezető a 14. Bukaresti Autószalon nyitóünnepségén. 
 
„Egyetértek azzal, hogy a jelenlegi környezetvédelmi bélyegilletéket el kell törölni, de helyettesíteni kell valami mással. Az egyik lehetőség, amellyel a szaktárca számol, az üzemanyag-fogyasztási illeték bevezetése lenne. Ez hozzávetőlegesen 2 lejes összeget jelentene minden teletankoláskor. Emellett javasoljuk a differenciált megadóztatás bevezetését a járművek környezetszennyezési foka függvényében. Ez a mi javaslatunk, a parlamentnek döntiel, hogy figyelembe veszi vagy sem” – mondta a tárcavezető. 
 
Cristiana Paşca Palmer szerint amennyiben megszavazza a parlament a Szociáldemokrata Párt 102 nem adójellegű illeték eltörlésére vonatkozó tervezetét, és megszűnik a listán szereplő környezetvédelmi bélyegilleték is, ha nem helyettesítik mással, jelentős bevételi forrástól esik el a Környezetvédelmi Alap, amelyből többek között a roncsautóprogramot és a Zöld Ház programot is finanszírozzák.
 
„A környezetvédelmi bélyegilleték biztosítja a Környezetvédelmi Alap költségvetésének 45%-át. Nem mondom, hogy nem törvénytelen ez az illeték, de érdekesnek tartom, hogy épp a PSD kezdeményezi az eltörlését, hiszen 2013-ban éppen a PSD-kormány vezette be, arra hivatkozva, hogy sürgős intézkedésekre van szükség a levegő minőségének javítása, a környezetszennyezés csökkentése érdekében” – tette hozzá a tárcavezető.
 

Románia 19 városában haladta meg a légszennyezés az egészségügyi határértékeket, ezért az EU szabályszegési eljárás indítását fontolgatta. Ma Bukarestben, Brassóban és Jászvásáron lépik át ezeket a határértékeket. Az uniós szabályszegési eljárás költsége 120 ezertől 200 ezer euróig terjed, mondta a miniszter, és ezt az állami büdzséből kellene fizetni, vagyis minden adózó fizetne, nem csak a szennyezők. 

Hirdetés