Tűz martaléka lett az atyhai templom

Villám csapott az épületbe, a lángokat nem sikerült megfékezni.
Hirdetés

Egy vasárnap esti villámcsapás következtében hétfőre virradóra leégett az atyhai templom – adta hírül az Élő Székelyföld portál.

Bár a Korond közelében fekvő településen álló, néhány évvel ezelőtt teljesen felújított épület rendelkezett villámhárítóval, olyan

rendkívüli erősségű volt a légkori elektromos kisülés,

hogy a szentély fölött a tetőszerkezet azonnal lángra kapott.

A plébános és a harangozó, akik a helyszínen tartózkodtak, mivel szokás szerint harangoztak az égiháború ellen, az értékeket – a szentségtartó és néhány miseruha kivételével – már nem tudták kimenteni.

A helyi önkéntes tűzoltók közlése alapján is úgy tűnik, hogy a templom teljes tetőszerkezete, a torony,

minden bent levő használati eszköz és felszerelés, műtárgy odaveszett.

Egyelőre nem tudni, milyen károsodás érte a templom Kolonics-orgonáját és a három harangot.

A továbbiakban a helyi és a szomszédos településeken működő önkéntés tűzoltóegyesületek igyekeztek megfékezni a lángokat, de minden próbálkozásuk hiábavalónak bizonyult. A hamarosan kiérkező udvarhelyi tűzoltóalakulat is tehetetlen volt. Úgy tűnik, hogy a templomnak csak az oldalfalai maradtak meg.

Hirdetés

Alina Ciobotariu hadnagy, a katasztrófavédelem Hargita megyei egységének a szóvivője az MTI-nek elmondta, vasárnap este 22 óra 11 perckor értesítették a tűzoltóságot az atyhai templomtűzről. A hivatásos tűzoltók Székelyudvarhelyről három autóval, a korondi, parajdi és felsősófalvi önkéntes tűzoltók öttel vonultak a helyszínre. Hajnali három óráig küzdött 13 hivatásos és 29 önkéntes tűzoltó a lángokkal,

a templomot azonban nem tudták megmenteni.

A szóvivő szerint a tetőszerkezet és a mennyezet égő gerendái beestek a templomtérbe, és a tűz átterjedt az oltárra, a bútorzatra és az orgonára is. A tűzoltóknak csupán a torony egy részét sikerült megmenteniük. A tűzvészben a harangok is megsérültek. A szóvivő szerint a tűzoltók beavatkozásának a legfontosabb eredménye az volt, hogy a tűz nem terjedt át a szomszédos iskola, és ravatalozó épületére, valamint a falu házaira.

A tűzoltóság első becslése szerint a tűzvész 380 ezer lejes kárt okozott.

A Székelyudvarhelytől 36 kilométerre, egy hegynyeregben 700-750 méter magasan fekvő Atyha római katolikus temploma 1797-1799 között épült.
 

Fotó: ifj. Haáz Sándor

Hirdetés