Művészet a hatványon: hat kiállítás, hat tér, hét művész

Csütörtök délután kiderült számunkra, a művészet-túladagolás nem halálos, és maradandó károsodást sem okoz. Esztétikai élményfürdő az agynak.
Hirdetés

Az Ecsetgyári Galériák és Művészek Szövetsége (FGAFP) által szervezett első kiállítás keretében hat kiállítás nyílt egyidejűleg hat térben, összesen hét képzőművész közreműködésével. Egymással párhuzamos világok tárultak fel a szemlélődő előtt: egymással párhuzamos, esetenként egymást metsző színek, formák, koncepciók.

Ahogy az eseményt beharangozó közleményben Florin Ștefan, a FGAFP elnöke ígérte, valódi ünnepély volt ez a megnyitó, melyen Kolozsvár művészei és műkedvelő közönsége egyaránt nagy számban képviselték magukat.

Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó kiállításra az Intact Galériában került sor, ahol Európa egyik legnagyobb festőjének tartott, és a kolozsvári fiatal művésztársadalom által nagyra becsült Matthias Weischert állított ki, ráadásul Romániában most először.

A figuratív festészet megújítója Robert Bosisio képzőművésszel közösen jegyezte a kolozsvári tárlatot, aki 2010-ben egyszer már kiállított Kolozsváron, párhuzamosan Donate Wenders, Wim Wenders feleségének fotókiállításával. Az ecsetgyári eseményt már önmagában ezért a kiállításért is érdemes volt felkeresni.

A Sabot Galériában Radu Comșa szebeni születésű, de Kolozsváron élő képzőművész Naked and drawing with a compass című kiállítása volt megtekinthető. A művész az „isteni számarány”, azaz Fibonacci számsorát felhasználva alakította ki a kiállítóteret, és helyezte el benne a batikfestéssel készített, az aranymetszés elvei szerint felosztott, színpompás munkáit.

A Bázis kortárs kiállító térben Kovács Enikő teremtett sötét, de játékos hangulatot az Ascent című installációval. A kiállítás  létrejötte tulajdonképpen egy díj, amit a Bázis kiállítótér ajánlott fel a fiatal művésznőnek a Kolozsvári Képzőművészeti és Design Egyetem által szervezett Expo Maraton keretében.

Hirdetés

A Baril Galériában a Radio Tern csoport I Am What I Am című kiállítással várta az érdeklődőket, melynek tagjai között írók és képzőművészek egyaránt vannak. A csoportnak ez volt a második kiállítása az ecsetgyári Barilban. Egyszerre volt interaktív és intermediális. 

A Nano Galéria parányi kiállítóterében mágikus világ elevenedett meg Gabriel Marian képzőművész Primal Dream című kiállítása keretében. A művész a falakra festett neonszínekkel teremtett különös hangulatot, melyek a fényektől függően jelenítődtek meg, a látogatóknak is lehetőséget biztosítva a kísérletezésre.

Végül de nem utolsó sorban Irina Dumitrașcu Măgurean művésznő műtermében a szexualitás témáját járta körül az Intro című installáció, melyet lézerekkel, zseblámpákkal megvilágítva tekinthetett meg a közönség, mintha csak egy hálószoba titkait lesné meg.

Az ecsetgyári kiállítás-sorozattal egy jó ideig minden műkedvelő nagy dózisban megkaphatta a maga művészetadagját, de azért reméljük, hogy nem kell túl sokat várni az újabb szédítő élményre.   

Hirdetés