Alkotmányban rögzítenék, hogy csak férfi és nő köthet házasságot

Az ortodoxok a házszentelések alkalmával gyűjtik az aláírásokat.
Hirdetés

Bár Romániában egyelőre még komolyabb társadalmi vita szintjén sem jelent meg az azonos neműek közötti házasság kérdése, az ortodoxok máris az alkotmány szintjén rögzítenék, hogy csak férfi és nő köthet házasságot. A Digi24 hírtelevízió közlése szerint az aláírásgyűjtést a civil szervezetek által létrehozott Koalíció a családért (Coaliție pentru familie) csoport kezdeményezte tavaly októberben. A koalíció alkotmánymódosító kezdeményezése november 25-én jelent meg a hivatalos közlönyben.

A kezdeményezőknek e dátumtól kezdve

fél év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy félmillió aláírást gyűjtsenek össze

az ország megyéinek legalább a feléből úgy, hogy valamennyi megyéből legalább húszezer aláíró legyen. Ha 2016 május 24. előtt összegyűlik a megfelelő számú aláírás, népszavazás dönthet a családra vonatkozó jelenlegi alkotmányos tétel módosításáról. Az alkotmány jelenlegi cikkelye szerint „a család a házastársak szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon” alapul. Ezt a megfogalmazást módosítanák a kezdeményezők úgy, hogy a cikkely

a házasság alapjaként „egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánítását” rögzítse.

A kezdeményezés azt követően kapott széles nyilvánosságot, hogy Ioan Selejan bánsági érsek az aláírásra buzdította híveit a karácsonyi misén. A Romania TV hírtelevízió szerint az ortodox egyházat vezető pátriárka hivatala elismerte, hogy támogatja a kezdeményezést, hivatalosan azonban nem vállalt szerepet az aláírásgyűjtésben. A Digi 24 hírtelevízió kedden arról számolt be, hogy az aláírásgyűjtést sok ortodox gyülekezetben az év eleji házszenteléssel kötik össze. A házszentelő papok a kezdeményezés támogatását is felajánlják a felkeresett családoknak.

Hirdetés