Nem lesz könnyű menet a Szent László-szoborért vívott harc

Bár a civilek ragaszkodnak ahhoz, hogy Nagyvárad megújuló főterén állítsanak emléket a városalapító Szent László királynak, az önkormányzat egyelőre nem mutat hajlandóságot erre.
Hirdetés

Amint korábban beszámoltunk róla, megkezdődött az aláírásgyűjtés egy új Szent László-szoborért Nagyváradon. A kezdeményezéshez egyre többen csatlakoznak, és egyre több helyen lehet megtalálni az aláírásgyűjtési íveket. A Szent László szobrot a váradi Szent László térre elnevezésű csoportban Sztuflák Gyula Ede arról tájékoztatta a csoport tagjait, hogy az önkormányzat csak a rogériuszi Magnólia-téren engedélyezte a köztéri aláírásgyűjtést, a Fő utcán nem. A Krónika megkeresésére a polgármesteri hivatal sajtóosztálya erre azt a magyarázatot adta, hogy a központot érintő felújítási munkálatok miatt idén

január elsejétől felfüggesztették a területre vonatkozó urbanisztikai engedélyek kibocsátását.

Az önkormányzat egyelőre nem válaszolt hivatalosan arra az egyházi beadványra, mely kezdeményezte a Európa legrégebbi, Szent László királyt ábrázoló barokk kőszobrának elhelyezését a Főtéren, de Mircea Mălan alpolgármester egy televíziós beszélgetés alkalmával elmondta: erre semmi esély. Az alpolgármester szerint az sem kivitelezhető, hogy egy új Szent László-szobrot készítsen a város, mert már van kettő Nagyváradon. Azt is megtudhattuk, hogy egyedül a nagyméretű szobor visszahelyezését tartja elképzelhetőnek, de erre nincs megfelelő helyszín, és a katolikus egyház sem menne bele. 

A Facebook-oldalon Sztuflák már korábban jelezte, hogy akár egy tüntetést is megszervezne, hogy nyomatékosítsa a váradi magyarok azon óhaját, hogy egy új Szent László-szobrot helyezzenek el a főtéren. Ezúttal egy lakossági fórum szervezését helyezett kilátásba, melyre az alpolgármestert is meghívnák.

 

Hirdetés