Fotó forrása: Digi 24

Kifogyott az oxigén, mert nem töltötték fel időben a készletet – ez okozhatott leállást az egyik túlzsúfolt Covid-kórházban (FRISSÍTVE)

Újabb emlékeztető ez, hogy a jelenlegi terhelés mellett bármikor, bármelyik kórházban bekövetkezhet egy súlyos tragédia Romániában. Két, eleve kritikus állapotban lévő páciens még a kórházban meghalt, két másik a szállítás után vesztette életét.

Hirdetés

Frissítés 2

Időközben egy 62 éves nő is életét vesztette, őt a meghibásodást követően a Târgu Jiu-i kórházba szállították. Koronavírus-fertőzéssel utalták be és intenzív terápiás kezelésre szorult, de az életét a megyei kórházban sem tudták megmenteni. Így a rendőrségnek már négy halálesetet kell kivizsgálnia a Târgu Cărbunești-i kórházban történt eset után.

Frissítés 1

Sajtóértesülések szerint valójában nem meghibásodás okozta a leállását, hanem elfogyott az oxigén, derült ki a Gorj megyei közegészségügyi igazgatóság felügyelőinek helyszíni ellenőrzésekor. A kórházmenedzsert időben értesítették az orvosok, hogy az intenzív osztályon nincs elegendő oxigén, aki erről még csütörtökön tájékoztatta a prefektust.

Ha ez bebizonyosodik, akkor emberi mulasztás sodorta veszélybe a betegek életét. A legfontosabb kérdés, hogy megmenthető lett volna a két áldozat, egy 76 és egy 55 éves asszony, élete, ha nincs leállás. A rendőrség hivatalból már eljárást indított gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával a két haláleset körülményeinek kivizsgálására.

A Gorj Megyei Sürgősségi Kórházba szállított tizenkét beteg közül egy 79 éves nő életét vesztette, így már három halálesetet kell kivizsgálnia a rendőrségnek. Egyelőre nem ismert az elhunyt személyazonossága, mert iratai a másik kórházban maradtak…

Az oxigénprobléma megoldódott még péntek délelőtt, a betegeket visszaszállítják a kórházba.

Hirdetés

Nem sokat tanultak a hatóságok a járvány óta bekövetkezett, emberi életeket követelő kórháztüzekből (szám szerint négy ilyen történt), vagy csak tehetetlenek a túlterheltség okozta kockázatok leküzdésében: kevés hiányzott, hogy ismét katasztrófához vezessen az egyik kórház oxigénellátási rendszerének meghibásodása.

A Gorj megyei Târgu Cărbunești kórházában negyedfokú riasztás, azaz vörös kód lépett életbe, miután péntek hajnalban leállt az oxigénellátás a túlzott igénybevétel miatt. Kénytelenek voltak kézi lélegeztetőket bevetni a súlyos állapotban lévő betegek lélegeztetésére, míg át nem szállítják őket egy másik kórházba. Két beteg meghalt, az orvosok szerint ez nem áll összefüggésbe a leállással, mert eleve kritikus állapotban voltak.


A kórház jól mozgósított – állítják a hatóságok – a szabad rohammentősök a helyszínre siettek, átvettek a betegekből, illetve a kórház rendelkezésére bocsátották a tartalékban lévő oxigénpalackokat.

A jelenlegi információk szerint a kórházban 150 koronavírus-fertőzöttet kezelnek, ebből 80-90 páciensnek van szüksége légzéstámogatásra. Az intenzív terápiás osztályon ápolt tizenöt beteg átszállítása folyamatban van, néhányan már megérkeztek a Târgu Jiu-i kórházba, mások még úton vannak.

Marcel Iacobescu prefektus szerint valószínűleg a rendszer túlterheltsége okozta a leállást. Az egészségügyi tárca vizsgálja a két haláleset körülményeit. A műszaki meghibásodásról értesítették az ezzel foglalkozó céget, remélik, hogy gyorsan elhárul a probléma.

Hirdetés