Volt miniszterelnök, és miniszterek fejét akarja a DNA, részegen, bedrogozva karambolozott a rendőr – hírmix

A miniszterelnök pedig szép nagy adóemelésről beszélt csütörtökön.

Hirdetés

Egy volt miniszterelnök és két volt miniszter fejét akarja a DNA

Florin Cîțu volt kormányfő, valamint Vlad Voiculescu és Oana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek a főszereplői a DNA legújabb nagyszabású akciójának. A korrupcióellenes ügyészek már a három politikus mentelmi jogának megvonását is kérték, hogy bűnvádi eljárás indulhasson ellenük, mégpedig komoly kárt okozó hivatali visszaélés miatt. A vád szerint elsősorban rajtuk múlt az, hogy Románia alaposan túlvásárolta magát koronavírus elleni vakcinákból: miközben az országban 10,7 millió oltásra jogosult személy volt, az akkori kormány előbb 37, majd még 52 millió dózist rendelt az oltóanyagokból, ráadásul úgy hogy semmiféle felmérés nem igazolta ennek szükségességét. Ez azt jelenti, hogy a nevezettek több mit egymillió eurós kárt okoztak a fejetlen vásárlásaikkal. A PSD máris kihasználta az alkalmat, hogy két lábbal szálljon bele fent nevezettekbe.

Facebook-bejegyzésük ezzel kezdődik: „Miközben a románok haldokoltak, Voiculescu, Cîțu és Mihăilă loptak!” A későbbiekben bűnözőknek nevezik a három politikust, és konkrétan azt írják, hogy Cîțu és Voiculescu bezárták az embereket a házaikba, hogy lophassanak. A Digi24 forrásai szerint a PNL-sek lazán meg fogják szavazni párttársuk, volt elnökük, Florin Cîțu mentelmi jogának megvonását.

Most épp egy helyi rendőr karambolozott ittasan, bedrogozva

A Temes megyei Újszentes egyik helyi rendőre okozott balesetet csütörtökön Temesváron, a járványkórház előtt. Az 53 éves férfi úgy nekiment egy másik járműnek, hogy az átsodródott a szemközti sávba és egy harmadik autóval is koccant. A balesetben személyi sérülés nem történt. A balesetet okozó rendőrt megszondáztatták és drogtesztnek is alávetették, kiderült, hogy ittas volt, és vélhetően pszichoaktív szert is fogyasztott. Az év rendőre címről így vélhetően lecsúszott idén.

Ciolacu adóemelésről és progresszív adózásról beszélt

Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön azt mondta, hogy jövőre nem lesz adóemelés, de mivel az országos helyreállítási tervben Románia azt is vállalta, hogy adóreformot hajt végre, a későbbiekben mindenképpen többet fogunk fizetni. A kormányfő két lehetőséget vázolt fel: vagy marad az egységes adókulcs, de a jelenlegi 10 helyett 16 százalékra emelik azt, vagy visszatérünk a progresszív adórendszerhez – igaz erről részleteket nem árult el, csak azt, hogy ettől a lehetőségtől sem zárkózik el. Korábban már Marcel Boloş pénzügyminiszter is belengette, hogy 2025-ben jön az adóreform, ami fájni fog.

Hirdetés