Vizsgálat közben zuhant egy szétesőben levő orvosi eszköz egyik darabja egy súlyos állapotban levő nőre egy kórházban

Temesváron történt az incidens.

Hirdetés

A román egészségügyi rendszer minősége kapcsán vélhetően senki sem táplál túlzott illúziókat, de ami szombaton történt a temesvári megyei kórházban, az még az átlagosnál is elképesztőbb.

Egy 36 éves, agyi érkatasztrófát szenvedett nőt éppen a komputertomográfban vizsgáltak, amikor az orvosi eszköz egyik darabja leesett, és a benne fekvő páciensre zuhant.

A kórház menedzsere elmondta, egy forgó részről van szó, amely egy egy méter átmérőjű, éles alumíniumperemmel ellátott műanyag gyűrű. A menedzser szerint ez az alkatrész másodpercenként 400 fordulatot tesz meg, így akár tragédia is történhetett volna. Az eszköz által a páciensnek okozott sérülést így is több öltéssel kellett összevarrni.

A menedzser elmondásából az is kiderült, hogy a CT-nek már a beszerzése is jellegzetesen romániai körülmények között történt.

Az eszközt még 2018-ban kapta a kórház az egészségügyi minisztériumtól, de már akkor egyértelmű volt, hogy pocsék a minősége. Mindemellett üzembe állították, és két évig a szükséges engedélyek nélkül működött.

Hirdetés

Végül idén februárban leállították, és kérték a szükséges engedélyeket, amelyeket végül június végén kaptak meg.

Az eszközt rossz minősége miatt nem akarták ugyan használni, de az illetékesek szerint mégis rákényszerültek.

Most a kórház vezetősége feljelentést tett az életveszélyes CT beszerzését övező rendellenességek miatt.

Hirdetés