Vírushírek helyett most nézegessen légi felvételeket idénre ígért, de valószínűleg el nem készülő erdélyi autópályáról

Egy jókora csomópontról van szó Szászsebes mellett.

Hirdetés

Van, ami a koronavírus-járvány idején is állandó Romániában: az autópályák ugyanolyan lassan épülnek, mint normális időkben.

És nem, nem a járvány miatt.

A sztrádaépítéseket nyomon követő Pro Infrastruktúra Egyesület most az A3-as jelzésű észak-erdélyi autópályát az A1-es dél-erdélyivel összekötő A10-es jelzésű Torda-Szászsebes szakasz egyik csomópontja fölé küldte ki szorgalmas kis drónját.

A csomópont az A1-est köti össze az A10-es első ütemével, amely egy 17 kilométeres szakasz. Ennek az ígéretek szerint már idén el kellene készülnie, de az egyesület szakértői most azt mondják: a jelenlegi állapotok alapján ez gyakorlatilag csupán elméleti lehetőség.

A csomópont egyébként az egyik legbonyolultabb építmény lesz: a két sztrádát még az 1-es számú főúttal is összekapcsolja.

Hirdetés

Ehhez három felüljárót kell megépíteni a meglevő autópálya és kettőt a vasútvonal fölött, illetve egy, a Sebes folyón átívelő hidat.

A Torda-Szászsebes autópálya első ütemének építését többek között az is hátráltatja, hogy két villanyoszlopot el kellene költöztetni, azonban még nem történtek meg a kisajátítások, a közlekedési minisztérium, a közútkezelő hatóság és a Transelectrica ugyanis még mindig nem tudott megállapodni arról, kinek a feladata a kisajátítás végrehajtása.

Ilyen körülmények között aztán a 17 kilométeres szakasz – amelynek elvileg 2016-ra kellett volna elkészülnie – még mindig csak részben van készen, és a szakértők becslése szerint csak 2021 első vagy második negyedévében adhatják át.

Addig viszont látványos légi felvételeket lehet készíteni az építőtelepről.

Hirdetés