Most, hogy már emberek halnak meg, a kormány észrevette, hogy van ez a medveprobléma

Miután sikerült egy óriási problémát végzetesen elhanyagolni, végre mozdulni látszik valami.

Hirdetés

Ahogy az lenni szokott errefelé, a sok teketóriázással olyan sokáig halogatták a medveprobléma megoldását Romániában, hogy az már nem tűr tovább halasztást. Az utóbbi időben ugyanis már nemcsak arról szól a fáma, hogy a medvék a települések utcáin lófrálnak, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne, hanem megszaporodtak a medvetámadások, és már halálos áldozatokat is követel a korábbi nemtörődömség.

Most viszont mozdulni látszik valami.

A környezetvédelmi és az EU-s alapokat kezelő miniszter szerdán közösen harangozta be azt az uniós finanszírozású, összesen 11 millió eurós költségvetéssel rendelkező projektet, amely végre érdemben is próbál valamit kezdeni a problémával.

A projekt legfontosabb pillérei között az első, hogy tudományos módszerrel, külföldi – norvég, német, brit, svéd, szlovén és szlovák – szakértők bevonásával

megpróbálják végre pontosan megbecsülni a hazai medveállományt,

amely nélkül lehetetlen észszerű intézkedéseket hozni például a kilövési kvóta megszabása terén. Tánczos Barna szerint ugyanis a legutóbbi ilyen jelentés a hazai populációt körülbelül 3000 példányra becsülte, holott már évekkel ezelőtt legalább 6500–7500 medve élt az ország területén. Ennek ellenére 2016-ban gyakorlatilag felfüggesztették a medvék kilövését az esetleges túlvadászatra hivatkozva, azóta pedig csak aktatologatás, és vállvonogatás történt az ügyben, és látjuk, hogy ez hová vezetett.

A második, mintegy kétmillió eurós költségvetésű cél, hogy

Brassó megyében, mintegy 60 hektáron létrehozzanak egy komplexumot, afféle medverezervátumot,

amely mintegy 100 példánynak nyújtana otthont, elsősorban problémás állatoknak. Az itt élő medvéket gondoznák, drónokkal figyelnék őket, és lehetőleg teljesen kiküszöbölnék az emberekkel való érintkezés lehetőségét.

Hirdetés

A projekt harmadik pillére, hogy

a medvekároktól sújtott gazdák villanypásztorokat kapnak, hátha ezek távol tartják a nagyvadakat a gazdaságtól

– erre körülbelül négymillió eurót szánnak.

Emellett egy átfogó tájékoztatási kampány is indul,

amiből többek között megtudhatják az érintettek, hogy mit lehet tenni, ha a medve megtámadja a gazdaságot, de megpróbálják mindenki eszébe vésni azt is, hogy tilos a medvéket etetni, és arra is oda kell figyelni, hogy a háztartási szeméthez se férjenek hozzá a nagyvadak, hiszen így nagyon könnyen beszoknak az ember által lakott területekre.

Hogy mindennek mikor lesz konkrét eredménye, az persze jó kérdés, de most legalább épkézláb tervekkel jelentkeztek az illetékesek, nemcsak vállvonogatással.

Hirdetés