Végre szigorítják a pedofilokat büntető törvényt

A szenátus már rábólintott arra a tervezetre, amely alapján a kiskorúak elleni szexuális visszaéléseket elkövetők akár 15 év börtönt is kaphatnak.

Hirdetés

A szenátus első házként elfogadta el azt a törvénytervezetet, amely szigorítaná a kiskorúak elleni szexuális visszaélésért kiszabható büntetést. A témáról már petíció is indult, melyben több tízezren követelnek egy olyan erőszakellenes jogszabályt, amely a jelenleginél jobban védi a gyerekeket.

A módosítások alapján többek közt 7 és 12 év közötti börtönnel járna, ha az elkövető a gondozására bízott gyerekkel szemben, vagy saját gyerekével szemben él vissza szexuálisan, ha az elkövető pornográf felvételnek minősülő anyagot készít, foglalkozásából kifolyólag gyerekekkel áll kapcsolatban és ezzel visszaél.

Az új törvénytervezet 7-től 15 évig terjedő büntetést ír elő

abban az esetben, hogy az elkövető bántalmazta vagy veszélyeztette az életét az áldozatnak, vagy ha leitatta/bedrogozta az áldozatot.

Ami fontos még, hogy a jogszabály-tervezet – melyről a képviselőház várhatóan ősszel szavaz döntéshozó kamaraként –

a beleegyezési korhatárt 14-ről 15 évre emeli.

Hirdetés

A módosítás szerint minden, 15 évet be nem töltött kiskorúval folytatott szexuális aktus bűncselekménynek számít.

Korábban egyébként Anca Dragu USR-s képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Romániában az aktuális törvények rendkívül megengedőek, a felmérések szerint a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények háromnegyedét konszenzusos aktusként tárgyalják a bíróságokon, épp amiatt, mert a jogszabályok nem voltak egyértelműek és számos „kiskaput” hagytak bennük.  Itt épp arról írtunk, hogy egy másik felmérés szerint a pedofilok több mint fele megússza a büntetést.

Hirdetés