Végre a Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonalon is kezdődhet valamiféle korszerűsítés

Az egyik legramatyabb részére meg is van a kivitelező.

Hirdetés

A hazai vasútvonalak borzalmas állapotban vannak. Ugyanez természetesen igaz a Kolozsvár és Nagyvárad közötti szakaszra is.

Utóbbinak az egyik legdurvább része, a Kolozs megyei Egeres és Kissebes közötti mindössze 37 kilométernyi útvonal, amelyet napjainkban a vonatok 37 és 65 perc között tesznek meg. Igen, ez már a rossz vicc kategória.

Nos az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) részeként az egész Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonalat fel fogják újítani, az említett 37 kilométeres szakaszra pedig már találtak is kivitelezőt.

Az Egeres és Kissebes közötti szakasz felújítási munkálataira – a tervek elkészítésével együtt – 42 hónapja van a kivitelezőnek, és nemcsak a síneket, de az állomásépületeket is rendbe kell tennie, ki kell alakítani az EU-s szabványok szerinti mozgássérült-rámpákat, meg kell emelni a peronok magasságát, hogy ezentúl ne csak a magasugrók tudjanak felszállni a vonatokra, gyaloghidakat, aluljárókat kell kiépítenie ott, ahol erre szükség van, szóval lesz munka elég.

Hirdetés

A legjobb hír, hogy az ígéretek szerint a vasútvonalon a felújítás után már 120–160 kilométer/órás sebességgel fognak hasítani a vonatok.

Aminek már ideje lenne, mert ez már állítólag a 21. század.

Hirdetés