Véget érnek a végeérhetetlen sorok az orvosi laboratóriumok előtt?

Tudják, amikor a családorvos felírja nekünk az igényelt (ingyenes) vérvizsgálatot, aztán amikor a labor elé érünk, nem látjuk a sor végét.

Hirdetés

Sokan ismerik ezt a jelenséget. Az embernek egy adott életkor után mindenféle nyavalyája lesz. Elmegy hát a családorvoshoz, aki megvizsgálja és ha úgy ítéli meg, kiállít egy papírt a szükséges vérvizsgálatokról, lepecsételi, átadja és jó szerencsét egészséget kíván.

Mi meg iszonyú szívdobogással távozunk a rendelőből, hiába tudjuk, hogy ezek a vizsgálatok ingyenesek, hiszen rendesen pengetjük a lejeket az egészségügyi kasszába. Na de melyik labor fogad? Hol nem merült ki épp az ingyenes vizsgálatokra szabott havi keret? Hol nem kell már a pékségnél beállni a sor végére kora reggel, hogy az ember bő félóra múlva eljusson a laboratórium szezámkapujáig?

Na kérem tisztelettel, a felelős kormány most épp azt ígéri, hogy ennek vége! Bizony, jól olvasták, kedves olvasók. A legújabb egészségügyi miniszter, Ioana Mihăilă kijelentette: aki betöltötte negyvenedik életévét, hamarosan (egész pontosan július elsejét említette a miniszter asszony, de a közelmúlt tapasztalatai alapján kicsit félve írjuk le a pontos dátumot) nem kell izguljon, se vérnyomástablettát nyeljen, se sorba álljon.

Hogy miért? Mert az országos helyreállítási terv (PNRR) ernyője alatt Romániának juttatott pénzalapból átszervezik az ingyenes laborvizsgálatok rendszerét. Vagyis: ha valaki 40 pluszos és elmegy a családorvoshoz, megvizsgáltatja magát és kap egy papírt, hogy vérvizsgálatra van szükség, az július elsejétől egy alkalommal akkor is ingyenesen elvégeztetheti azt egy laborban, ha kimerült a keret. És talán még sorba se kell állnia.

Hirdetés

A miniszter asszony további jó dolgokat is ígér. Például azt, hogy (szintén a fent említett alapból) az ország 3000 családorvosi rendelőjét ellátják az alapvető vizsgálatokhoz szükséges felszerelésekkel, lásd EKG készülék és ultrahang vizsgálatra használatos ekográf.

Csak pislogunk. Beköszönt végre a közegészségügyi kánaán Romániába? Nos, reménykedjünk, de azért… várjuk ki a végét. Ha lehet, vérnyomás-emelkedés és szívritmuszavar nélkül.

Hirdetés