Vasárnapi hírek: tépi a vihar az ország déli részét, turbófolk a köbön

...és kajahiszti van a parlamentben: a képviselők egymás szendvicseit lopkodják, mint alsó tagozaton.

Hirdetés

Olyan csúnya idő van, hogy még a csernavodai atomerőmű is kikapcsolt

Az ország déli-délkeleti részén komoly problémákat jelentett a hétvégén a szélsőséges időjárás: a sárga és narancssárga kóddal ellátott országos meteorológiai előrejelzések szerint 50-60 km/órás szélre és nagyobb széllökésekre lehet számítani. Több megyében hóviharok, hófúvások keletkeztek – ez ilyentájt inkább az ország északi és északnyugati régióira jellemző. A ludas a dologban egy ciklon, amely pont a Fekete-tenger közelében tombol – Konstanca városát és környékét például tönkretette, száznál is több fát kicsavart, tetőket szakított le a 100 km/órás szél, sorozatos áramkimaradást okozott.

A tomiszi kikötőben több halászhajó is elsüllyedt a magas hullámok miatt, a csernavodai 1-es reaktor pedig az időjárás miatt automatikusan lekapcsolódott az elektromos hálózatról. A Nuclearelectrica közleménye szerint Konstanca több városnegyedében víz nélkül maradtak a feszültségingadozás miatt, az erős szél miatt lekapcsolták automatikusan az atomerőmű 1-es reaktorát is. Szerencsére a helyreállítási munkálatok nem befolyásolják a reaktor nukleáris biztonságát, a személyzetet, a lakosságot és a környezetet.

USR-s képviselő: George Simion megette a szendvicsemet!

Ha esetleg nem tudtuk volna eddig, hogy a nép választottjai mivel foglalatoskodnak a parlamentben, most már tudjuk: panaszkodnak a kajára és ujjal mutogatnak egymásra, mint az óvodában. Az évek során a saját éttermeik és büféik rendkívül alacsony árai miatt kritizált választott képviselők nemrégiben úgy döntöttek, hogy feladják a parlamenti konyhát. Konkrétan úgy döntöttek, hogy kiszervezik a képviselőházi étkeztetést. Az a cég, amely a parlamenti étkeztetési szolgáltatás koncessziójára kiírt pályázaton nyert, jelenleg a felújításon, korszerűsítésen és a választott képviselők új étlapján dolgozik. A képviselők azonban attól tartanak, hogy az árak megháromszorozódnak. – adott számot képviselőink aggodalmairól a Digi24.

A Parlament vezetősége néhány nappal ezelőtti ülésén megvitatta a parlamenti büfék és éttermek árait. Ringo Dămureanu AUR-képviselő panaszkodott kollégáinak a magas árak miatt, amelyek – szerinte – még magasabbak lesznek, miután az új vendéglátó cég elengedi a felújított éttermet. Azt azonban elfelejtette, hogy pont az ő pártja volt olyan szíves telekürtölni és szétfilmezni a közösségi médiát arra vonatkozóan, hogy „a képviselők szívják a nép vérét és közben háromlejes leveseket szürcsölgetnek.” – esett neki a PSD-s Vasile Suciu a kollégájának, aki mellé gyorsan fölzárkózott az USR-vezér Liviu Ionuț Mușteanu is, mondván, hogy bizonyára meggyűlhetett a baja az AUR-nak, mert George Simion ellopta és megette a szendvicsét, amit a parlamenti találkozó előtt otthagyott. Üzenjük a parlamenti képviselőknek: a bentlakásos diákélet aranykora lejárt, nem lopkodjuk egymás szendvicsét, tessék ugyanannyit fizetni az egekbe szökött árú élelmiszerért, mint bárki más.

Nőtt a népzenét és a manelét hallgatók száma

Tegnap derült ki néhány adat a romániai kultúrafogyasztási szokásokról a News.ro felmérése alapján – a portál további eredményeket osztott meg a romániai lakosság zenehallgatási szokásairól. Az adatokat a 2013-as eredmények mellé téve az látszik, hogy azok száma nőtt, akik a népzenét és a manelét (mulatóst) hallgatják. Arra a kérdésre, hogy milyen zenét hallgatnak, a válaszadók 47,3%-a a népzenét (a 2013-as 49,7%-hoz képest), 29,2%-a a pop-dance-t (a 2013-as 41%-hoz képest), 28,3%-a a klasszikus zenét (a 2013-as 22,8%-hoz képest), 21,6%-a a manele-t (a 2013-as 14,2%-hoz képest), 19,2%-a a hip-hopot (a 2013-as 18,2%-hoz képest) és 16,5%-a a rockot (a 2013-as 19,5%-hoz képest) említette.

A szociodemográfiai elemzésből kiderül, hogy az idősebbek, az alap- vagy középfokú végzettségűek, az inaktívak, vidéken élők, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők és a közösségi hálózatokat nem használók hallgatnak elsősorban népzenét. A popzenekedvelők a 45 év alattiak, a felsőfokú végzettségűek, a fehérgallérosok és a magánszektor alkalmazottai közül kerülnek ki főképp, a felsőfokú végzettségűek, a szellemi munkát végzők és köztisztviselők a lakosság többi részéhez képest nagyobb arányban kedvelik a klasszikus zenét.

Hirdetés

A 45 év alattiak, az alapfokú végzettségűek, a potenciálisan inaktívak, a kisvárosokban és vidéken élők, a Tik-Tok-felhasználók és az alacsonyabb jövedelműek között vannak nagyobb arányban a manele-kedvelők. A hip-hopot hallgatók főként fiatalabbak, 45 év alattiak, fizikai munkát végzők vagy potenciálisan inaktívak, magánfoglalkozásúak. A férfiak, a 45 év alattiak, a felsőfokú végzettségűek, a fehérgallérosok, a Bukarestben vagy a nagyvárosi területeken élők, a magasabb jövedelemmel rendelkezők, a magánszektorban dolgozók azok a népességcsoportok, akik a leggyakrabban említik a rockzenehallgatást.

 

 

 

Hirdetés